"Жути прслуци" на улицама Француске 15. викенд заредом

Хиљаде људи је марширало широм Француске и Париза, а на десетине су ухапшене током 15. узастопног викенда протеста покрета "Жути прслуци" против политике владе.

Широм Француске окупило се укупно око 11.600 демонстраната, док је у престоници било 4.000 људи, саопштило је министарство унутрашњих послова, јавио је Ројтерс.

То је нешто већи број демонстраната него прошлог викенда када је било 10.200 људи, а у Паризу 3.000.

У престоници је данас полиција ухапсила 14 особа, али протести су били махом мирни. На протесту у граду Клермон-Феран око 2.500 демонстраната се сукобило са полицијом, а ухапшено је 15 особа.

Подршка покрету "Жутих прслука" ослабила је протеклих седмица након што је дошло до подела и понављања насилних испада.

Путем друштвених мрежа су упућени апели да данашњи протест протекне мирно, а један од протестних скупова биће одржан против антисемитизма.

Екстремистички ставови неких демонстраната довели су и до антисемитистичких увреда упућених познатом филозофу Алену Финкелкроту током протеклог викенда у Паризу.

Овај напад се догодио убрзо пошто је француска влада објавила да је дошло до огромног пораста броја антисемитистичких увреда у прошлој години.

Протести су започели у новембру прошле године против пореза на гориво, али су се проширили и на незадовољство због економске политике председника Емануела Макрона која, како тврде демонстранти, фаворизује богате, подсећа АП.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи