Сузавцем на Венецуеланце на граници, дезертирала три војника

Војска Венецуеле употребила сузавац у близини границе са Колумбијом против људи који су покушали да пређу у ту земљу. Три припадника националне гарде дезертирала. Опозиција покушава да допреми хуманитарну помоћ у Венецуелу. Лидер опозиције Хуан Гваидо тврди да је део званичника председника Мадура побегао у Турску.

Влада председника Николаса Мадура затворила је границе док се лидери опозиције припремају да допреме хуманитарну помоћ у Венецуелу противно жељама владајуће Социјалистичке партије, преноси Ројтерс.

Војска је употребила сузавац у близини границе са Колумбијом против групе људи који су покушали да пређу у ту суседну земљу како би тамо радили, навели су очевици.

У међувремену, три припадника националне гарде Венецуеле напустили су данас своје положаје и дезертирали, саопштила је колумбијска агенција за миграције.

Како је саопштила колумбијска агенција, венецуелански војници су од њих затражили помоћ, пренео је Ројтерс.

Хуманитарна помоћ из Бразила и Колумбије

Камион са хуманитарном помоћи ушао је у Венецуелу из Бразила, рекао је новинарима опозициони посланик Мигел Пизаро у Каракасу.

Агенција Ројтерс је јавила, позивајући се на очевице, да је камион ушао на територију Венецуеле, али да још није прошао царински пункт.

У међувремену, конвој камиона са хуманитарном помоћи за Венецуелу напустио је данас складишта у Колумбији и кренуо ка оближњем граничном прелазу, упркос инсистирању председника Венецуеле Николаса Мадура да им неће бити дозвољено да уђу у земљу.

Вођа венецуеланске опозиције, којег као легитимног лидера признаје већинa западних земаља, Хуан Гваидо, позвао је венецуеланске војнике распоређене на граници да дозволе конвоју да уђе.

Колумбијски председник Иван Дуке, који се налазио поред Гваида, рекао је да ће Мадуро бити одговоран за било какво насиље.

Присталице опозиције на војном аеродрому

Десетине хиљада присталице опозиције окупља се на војном аеродрому у региону Каракаса, дописник руске агенције Тас. Они се премештају са трга Алтамира на аеродром.

Опозиционе присталице узвикују погрдне повике на рачун владе и истовремено позивају војску да промени страну.

Ситуација је мирна и није било сукоба, додаје Тас.

Венецуелански званичници претходно су наредили распоређивање војске у близини границе са Колумбијом, саопштила је Стратешка оперативна команда Боливарских националних оружаних снага.

"Следећи инструкције нашег врховног команданта Николаса Мадура, командант Стратешке оперативне команде оружаних снага Ремиђо Себаљос наредио је размештање војске на граници између Колумбије и Венецуеле како би гарантовао мир и безбедност грађана након затварања границе", наводи се у саопштењу на Твитеру, пренела је агенција Тас.

У четвртак је председник Мадуро наредио затварање границе са Бразилом, а јуче је потпредседник Делси Родригес наредио привремено затварање три моста која повезују Венецуелу и Колумбију.

Потпредседник Родригес поручио је на Твитеру да су привремено затворена три гранична прелаза у држави Такира, због "озбиљних и нелегалних претњи" по мир и суверенитет Венецуеле које долазе од владе Колумбије.

Присталице лидера опозиције Венецуеле Хуана Гваида су планирали да унесу више тона хуманитарне помоћи и медицинских залиха преко сада затворених граничних прелаза, а које је послала администрација америчког председника Доналда Трампа.

Иначе, опозициони лидер Венецуеле Хуан Гваидо изненада се појавио на концерту у суседној Колумбији, упркос забрани да напусти Венецуелу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво