Рушење Ескобаровог "Монака"

Зграда која је припадала убијеном колумбијском нарко-босу Паблу Ескобару срушена је у његовом родном граду, Медејину.

Како преноси АП, рушење шестоспратнице назване "Монако" испратила је емотивна церемонија, за коју се званичници надају да ће представљати својеврсни препород од утицаја који је Ескобар имао на Медејин.

Око 1.500 станара који живе у близини срушене зграде евакуисано је због безбедносних разлога, рекао је инжењер Рохелио Гомес.

Председник Колумбије Иван Дуке, који је био тинејџер када је Ескобар убијен 1993. године, изјавио је да данашње рушење значи да историју неће писати починиоци злочина, већ ће она бити обележена уважавањем жртава, преноси АП.

Градоначелник Медејина Федерико Гутијерес залаже се да се на месту срушене зграде подигне парк посвећен хиљадама жртава Ескобаровог клана, укључујући и четири педседничка кандидата и око 500 полицајаца.

"Плаћамо историјски дуг заједно са жртвама", рекао је Гутијере пред рушење Ескобарове зграде.

Генерал у пензији Хосе Серано, који је годинама био на челу елитне јединице која је радила на случају Ескобар, назвао је зграду "криминалном тврђавом".

Ипак, неки се у Колумбији сећају Ескобара као, како наводи АП, "очинске фигуре попут Робина Худа", који је сиромашнима поклањао куће и предводио народну борбу против политичких елита. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво