Рунет "unplugged"

Како би се одбранила од сајбер напада и евентуалне дигиталне изолације, Русија планира да створи "суверени" интернет. Као део припреме за ову меру руска влада најавила је да ће до 1. априла извршити пробу искључења са глобалне мреже интернета. Све то са великом пажњом прати цео свет.

Искључење са глобалне мреже интернета требало би да анализира спремност Русије да створи суверени интернет, на који би прешли уколико дође до напада.

Овај тест се односи на нацрт закона који је уведен прошле године, а којим би требало да се обезбеди независност Рунета – како зову руски део интернета. Који је крајњи циљ овог закона многи нагађају – заштитити руски интернет од САД или корисницима ограничити приступ сајтовима које би држава прогласила штетнима.

"Овде су разлози потенцијално безбедносни, да неко може да у доба када је сајбер ратовање у току, а најављују се још већа улагања са свих страна, или да се заустави неки пропагадни уплив", наводи Војислав Родић, ИТ консултант.

Директор Е-дипломатије и сајбер безбедности у Дипло фондацији Владимир Радуновић објашњава да Руси немају намеру да направе свој интернет него просто да у случају напада могу то да ураде.

"Са друге стране, у исто време желе да готово сав садржај руског интернета који протиче, најчешће не мора само кроз Русију да каналише, да протиче искључиво кроз Русију и искључиво кроз њихове центре где они могу да имају контролу, па и цензуру и сечење", додаје Радуновић.

Какви би губици могли да буду још се не зна тачно. Експерти широм света нервозно ишчекују пробу.

"Дешавало се, нпр. 2008. године, пакистански телеком је хтео да заустави приступ Јутјубу за кориснике из Пакистана. Резултат је био да два сата Јутјуб није био видљив у целом свету. Зашто? Зато што су они у табелама за рутирање интернет саобраћаја, када су применили то како су замислили решење, то је онда преузео један провајдер из Хонг Конга, пренео свима другима. Цео Јутјуб је био блокиран два сата. Према томе, то што се уради у једном делу света може да има неочекиване последице на сасвим другом крају света, јер интернет је разуђен", објашњава Родић.

Звецкање оружјем у сајбер простору 

Упркос децентрализованом систему интернета, САД и даље преко својих институција имају могућност да искључе интернет одређеним државама. Зато је тренд међу земљама да припремају сајбер наоружање.

Према истраживању, 48 земаља је признало да има интернет оружје, а претпоставља се да је тај број знатно већи.

"То звецкање оружјем у сајбер простору траје већ неколико година. Проблем је што кад год у том смеру крене игра онда све државе просто одговарају на то подизањем својих капацитета. А у сајбер простору конкретно наоружавање управо значи коришћење рупа које постоје у самом сајбер простору на рачунарима у софтверу, а то значи још већи ризик за економију, друштвене односе. Практично ризикују интернет и његову фукнкционалност тим сајбер наоружавањем", истиче Радуновић.

Кинези су били први који су започели са "изоловањем". Уколико Русија крене истим путем трошкови могу да буду већи од 130 милијарди рубаља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво