Митраљези у Багузу, битка за "пад" последње енклаве ИД

Сиријске демократске снаге које подржавају САД започеле су спорадичне сукобе са припадницима Исламске државе у селу Багуз, њиховом последњем делићу територије на истоку Сирије. Евакуација цивила успешно обављена.

Уз звуке митраљеза, најмање 20 малих камиона у којима су били мушкарци, жене и деца, напустило је Багуз.

АП преноси да се, док су камиони напуштали ово село у близини ирачке границе, у даљини чула пуцњава из митраљеза, а да су конвој пратила наоружана пик-ап возила Сиријских демократских снага (СДФ).

Летелица коалиције која се бори против ИД, на чијем челу су курдске јединице и која има подршку САД, надлетала је подручје током евакуације.

За последњих неколико недеља скоро 20.000 људи напустило је Багуз хуманитарним коридором, а последња евакуација изведена је неколико часова након ваздушних напада на положаје ИД – са циљем да исламисти ослободе преостале цивиле којима већ недељу дана нису дозвољавали излазак. 

Портпарол СДФ Мустафа Бали рекао је раније да је евакуација цивила неопходан корак пре коначног напада на џихадисте.

"Ако успемо да евакуишемо све, одмах ћемо донети одлуку о упаду у Багуз или присиљавању терориста на предају", казао је Бали.

Падом ове енклаве била би окончана територијална власт ИД у виду самопроглашеног "калифата" који се у једном тренутку простирао на трећини површине и Сирије и Ирака, наводи АП.

АП преноси тврдње неименованих ирачких обавештајних агената и америчког војног званичника да борци Исламске државе који се суочавају с поразом у Сирији прелазе преко границе у Ирак, где дестабилизују крхку безбедност у тој земљи.

Како се наводи, на стотине исламиста у последњих шест месеци прешло је необезбеђену пустињску границу и покушавају да утврде присуство у четири покрајине на северу Ирака.

број коментара 0 Пошаљи коментар