Гдањск, срушена статуа свештеника оптуженог за педофилију

Активисти су у Гдањску, граду у северној Пољској, срушили су статуу контроверзног римокатоличког свештеника Хенрика Јанковског оптуженог, али никада проглашеног кривим за сексуално злостављање деце, пренели су локални медији.

Активисти су тај чин описали као протест против свештеничког сексуалног злостављања те системског прикривања злочина које је починила Католичка црква.

Пољска полиција је потврдила да су ухапшена три мушкарца којима ће се судити због уништавања споменика.

Локални медији су пренели да су мушкарци користили уже како би срушили кип те су затим на њега положили свештеничку одору и комад дечјег доњег рубља као симбол злостављања малолетника. Статуа том приликом није оштећена.

Јанковски, који је умро 2010. године, био је члан пољског покрета Солидарност и један од водецих свештеника који је подржавао опозицију комунистичком режиму 80-их година прошлог века. 

Током касних 90-их постао је познат по критиковању Европске уније и по антисемитским изјавама, па му је било забрањено да проповеда годину дана, пренео је портал Индекс.

Јанковски је био оптужен, али никада проглашен кривим за сексуално злостављање деце. То питање остаје отворено као део ширег скандала сексуалног злостављања у редовима Католичке цркве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво