Жртве злостављања са папом

У Ватикану се одржава историјски скуп посвећен борби против свештеничког злостављања деце. Папа Фрања поручује да је потребно више од пуке осуде злочина и да верници очекују конкретна дела као одговор на скандале у католичкој цркви. Четвородневној конференцији присуствују челници око стотину бискупских конференција са свих континената.

Детаљи о сексуалном злостављању малолетника већ деценијама потресају католичку цркву, која се нашла на мети због прикривања злочина. Пажња јавности усмерена је на папу Фрању, који предводи милијарду и двеста милиона верника.

Црква мора да послуша вапај деце која траже правду, поручује поглавар Свете столице. Позива бискупе и свештенство да трансформишу зло у шансу за разумевање и прочишћење.  

"Одговорност цркве је да расправља о овој теми на искрен и дубок начин. Морамо да се суочимо са злом које погађа нашу цркву и човечанство. Гледају нас верници, божји људи, и очекују од нас не само пуку осуду злочина, већ конкретна дела", каже папа Фрања, поглавар Римокатоличке цркве.

На конференцију су позване и жртве злостављања, посебно из држава у којима су њихови случајеви игнорисани.

"Сусрет с папом био је за мене врло пријатно изненађење. Било је много емоција, мада то не решава проблем због којег смо овде, а то је борба за нулту толеранцију према педофилији у цркви. Имао сам 13 година када ме је злостављао католички свештеник. Ту трауму ћу носити у себи до краја живота", каже Марек Лисински, жртва злостављања.

"Није довољно да се уклоне два или три бискупа. Папа мора да уради много више, да би вратио поверење у цркву. Ситуација је катастрофална", каже Франсоа Дево из Удружења жртава злостављања.

Конференција је организована као одговор на нови талас скандала у Сједињеним Државама, Чилеу, Аустралији и Немачкој.

Ватикан је недавно трајно разрешио из свештеничког реда америчког кардинала Теодора Мек Карика, оптуженог да је пре 50 година злостављао тинејџера. Очекује се да ће на скупу бити усвојен и протокол, са упутствима за даље деловање цркве у случајевима злостављања деце и одраслих.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи