Џавад Зариф "хит" у Кини, похвале због Минхена

Џавад Зариф, министар спољних послова Ирана који предводи државну делегацију током посете Кини, у Пекингу је стекао статус "славне личности" због страствене одбране иранских националних интереса на Минхенској безбедносној конференцији.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарао је са Џавадом Зарифом о напорима за очување нуклеарног споразума светских сила с Ираном, потписаног 2015. године, након једностраног прошлогодишњег повлачења САД из тог споразума.

"Синоћ сам на телевизији гледао како сте јасно и гласно бранили права Ирана на Минхенској безбедносној конференцији. Мислим да су стотине милиона Кинеза такође пратили то што сте причали и сада сте овде славна личност", рекао је Ванг Зарифу.

АП наводи да многи Кинези имају утисак да САД покушавају да осујете глобални пробој њихове државе, због чега гаје симпатије према Ирану и другим земљама, попут Венецуеле, које је Вашингтон идентификовао као непријатељске силе.

Ројтерс преноси да је Ванг рекао Зарифу и да Кина жели да продуби "стратешко поверење" с Ираном.

Агенција наводи да је ова изјава дата неколико дана уочи посете Пекингу саудијског принца престолонаследника Мухамеда бин Салмана, што према оцени Ројтерса наглашава колико је властима у Пекингу тешко да балансирају по питању Блиског истока, у чијим сукобима и дипломатским напорима је улога Кине до сада била традиоционално мала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво