Оснивач Хуавеја: САД нас неће уништити

Оснивач кинеске компаније "Хуавеј" Жен Џенгфеј каже да не постоје никакве шансе да је Сједињене Државе униште.

"Чак и ако убеде више земаља да нас привремено не користе, увек можемо мало да умањимо ствари (производњу)", рекао је оснивач "Хуавеја" у ексклузивном интервјуу за Би-Би-Си.

Међутим, он је признао да потенцијални губитак наруџбина може имати значајан утицај на компанију.

Прошле недеље је амерички државни секретар, током турнеје по источној и централној Европи, покушавао да скрене пажњу на политички утицај који Кина спроводи кроз овог технолошког гиганта. 

Аустралија, Нови Зеланд, Сједињене Државе већ су забраниле или ограничиле могућност да "Хуавеј" допрема опрему за будућу 5Г мрежу. Канада, у међувремену, такође разматра да ли је "Хуавеј" озбиљна безбедносна претња.

У интервјуу за Би-Би-Си, Џенгфеј je рекао да свет не може да напусти "Хуавеј" јер је напреднији.

"И ако се светла помере ка Западу, Исток ће наставити да сија. И ако Север оде у таму, Југ је и даље ту. Америка не представља свет. Америка представља само део света", поручио је оснивач "Хуавеја".

"Хуавеј неће дозволити шпијунирање" 

Иначе, амерички суд је недавно подигао кривичну оптужницу против "Хуавеја" и Менг Ванжу, укључујући прање новца, банковне преваре и крађу пословних тајни. Кинески технолошки гигант пориче било какву злоупотребу пословања.

Џенгфеј хапшење своје ћерке Менг Ванџоу, финансијске директорке компаније "Хуавеј", описује као политички мотивисано.

"САД воле да санкционишу друге. Кад год постоји проблем, они користе такве методе борбе. Ми се овоме (хапшењу) противимо. Али кад смо већ кренули овим путем, пустићемо судове да то реше", истакао је Џенгфеј.

Он се, такође, осврнуо и на питање које су западне силе потегле – могућност да кинеска држава кроз уређаје "Хуавеја" шпијунира кориснике и друге земље.

"Наша компанија никада неће предузети никакве шпијунске активности. Ако будемо имали такве акције, онда ћу затворити компанију", истакао је Џенгфеј. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво