Варнице између Израела и Пољске

Пољска је одустала од планираног самита Вишеградске четворке у Израелу. Варшаву је разбеснела изјава шефа израелске дипломатије да је пуно Пољака сарађивало с нацистима у Другом светском рату и да деле одговорност за холокауст.

Пољска је ту изјаву назвала расистичком и неприхватљивом. Премијери остале три чланице Вишеградске групе – Мађарске, Чешке и Словачке ипак одлазе у Израел, али ће уместо самита имати билатералне састанке.

Дипломатски односи Пољске и Израела нагло су погоршани прошле недеље, када је израелски премијер Бењамин Нетанјаху сугерисао да Пољаци сносе одговорност за холокауст. Уље на ватру долила је изјава новог министра спољних послова Израела, због чега је самит централноевропских вођа с израелским премијером у Јерусалиму нагло отказан.

"У дипломатији се увек трудите да не увредите људе, али нико не може да промени историјске чињенице. Пољаци су сарађивали с нацистима. Наш бивши премијер Јицак Шамир, чијег су оца убили Пољаци, говорио је да су они посисали антисемитизам с мајчиним млеком", река оје Израел Кац, вршилац дужности шефа дипломатије Израела.

Пољски званичници ту изјаву назвали су срамотном, док су јеврејске верске вође у Пољској увређене. У саопштењу наводе да се оптуживањем свих Пољака за антисемитизам негира почаст коју су хиљаде Пољака добиле у Меморијалном центру холокауста "Јад Вашем" у Израелу, због помагања Јеврејима у току Другог светског рата.

"Изјава израелског министра апсолутно је неприхватљива, не само дипломатски, већ генерално у јавној сфери. Пољаци су као нација највише били погођени у Другом светском рату, уз Јевреје и Роме. У Пољској, коју су окупирали Немци, уведена је необорива смртна казна, што је био изузетак у Европи", рекао је Матеуш Моравјецки, премијер Пољске.

Пољски премијер поручује и да је Пољска дефинитивно испунила све обавезе када је реч о одштети Јеврејима за благо које су отели нацисти, одбацивши захтев Вашингтона да се настави с решавањем тог болног питања преосталог из Другога светског рата.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво