Варнице између Израела и Пољске

Пољска је одустала од планираног самита Вишеградске четворке у Израелу. Варшаву је разбеснела изјава шефа израелске дипломатије да је пуно Пољака сарађивало с нацистима у Другом светском рату и да деле одговорност за холокауст.

Пољска је ту изјаву назвала расистичком и неприхватљивом. Премијери остале три чланице Вишеградске групе – Мађарске, Чешке и Словачке ипак одлазе у Израел, али ће уместо самита имати билатералне састанке.

Дипломатски односи Пољске и Израела нагло су погоршани прошле недеље, када је израелски премијер Бењамин Нетанјаху сугерисао да Пољаци сносе одговорност за холокауст. Уље на ватру долила је изјава новог министра спољних послова Израела, због чега је самит централноевропских вођа с израелским премијером у Јерусалиму нагло отказан.

"У дипломатији се увек трудите да не увредите људе, али нико не може да промени историјске чињенице. Пољаци су сарађивали с нацистима. Наш бивши премијер Јицак Шамир, чијег су оца убили Пољаци, говорио је да су они посисали антисемитизам с мајчиним млеком", река оје Израел Кац, вршилац дужности шефа дипломатије Израела.

Пољски званичници ту изјаву назвали су срамотном, док су јеврејске верске вође у Пољској увређене. У саопштењу наводе да се оптуживањем свих Пољака за антисемитизам негира почаст коју су хиљаде Пољака добиле у Меморијалном центру холокауста "Јад Вашем" у Израелу, због помагања Јеврејима у току Другог светског рата.

"Изјава израелског министра апсолутно је неприхватљива, не само дипломатски, већ генерално у јавној сфери. Пољаци су као нација највише били погођени у Другом светском рату, уз Јевреје и Роме. У Пољској, коју су окупирали Немци, уведена је необорива смртна казна, што је био изузетак у Европи", рекао је Матеуш Моравјецки, премијер Пољске.

Пољски премијер поручује и да је Пољска дефинитивно испунила све обавезе када је реч о одштети Јеврејима за благо које су отели нацисти, одбацивши захтев Вашингтона да се настави с решавањем тог болног питања преосталог из Другога светског рата.

број коментара 9 пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 09:44)
Иван Ш. [нерегистровани]

Питање холокауста

је нешто у чему Израел ретко греши. Тако ћу му и овога пута поверовати.

(уторак, 19. феб 2019, 09:31)
anonymous [нерегистровани]

Suocavanje mjerilo zrelosti i umnog napretka

Problem je sto je jedan dio stanovnistva tj Poljaka itekako saradjivao sa Nacistima.A Poljaci ili bolje receno trenutna vlast hoce novim zakonom da zabrani bilo kakvo spominjanje ili upletnost Poljaka u holokaust.Nazalost bilo je i Srba koji su izdali svoje sugradjane Jevreje.Ali niti Nedicava vlast niti bilo ko drugi ne smije biti rehabilitovan.Pravdanje u vezi sa tim nije posteno.Kao sto u Rusiji sada zele da se Hitler-Staljin-pakt presvedoci "da Rusi nisu imali drugi izbor" ili balticke zemlje, Ukrajina i Poljska sto pravdaju koloboraciji sa Nacistima da bi opravdali svoju ulogu zbog sovjetske cizme i time silno stradanje Rusa.Tim narodima nije bilo lako niti pod Sovjetima niti pod Ruskom Imperijom, kao ni jednom narodu pod tudjom cizmom, ali to ne opravdava izdaju neistomisljenika i pripadnika jevrejskog naroda.Samo narod koji se sa svojom prosloscu suocava moze da napreduje i da bude kultoroloski ispred onih narodakoji sve zlocine i svu tamnu istoriju svog naroda opravdava.

(уторак, 19. феб 2019, 08:25)
anonymous Lala [нерегистровани]

E , sad

Istina boli nekog manje nekog više , ali nemaju svi sposobnost da je prebole kako bi ozdravili .

(уторак, 19. феб 2019, 03:49)
anonymous [нерегистровани]

Па сад

"Пољаци су највише били погођени као нација, након Јевреја и Рома". Изгледа да ни премијер Пољске није баш обавјештен, па нека мање држи предавања Израелцима.

(уторак, 19. феб 2019, 03:13)
anonymous [нерегистровани]

Да се разумемо..

.. само једна жртва је велика а камоли хиљаде убијених али да рашчланимо пољске жртве за тренутак.
Пољска је имала 5,6 милиона жртава (18% популације) а од тога 3 милиона пољских Јевреја. Произилази да је 2,6 милиона Пољака погинило за време рата што је око 7-8% популације.
Погледајмо сада Србе, умерена процена је да је 1,2 милиона Срба погинуло као резултат 2. Св Рата на територији Краљевине Југославије, Срба је у краљевини било мање од 6 милиона, лако је израчунати да је око 20% Срба нестало у рату.

Да не беше 27. Марта не би ни једна српска глава отишла, ништа нам добро није донео 27. Март, моје скромно мишљење.

(понедељак, 18. феб 2019, 23:31)
anonymous [нерегистровани]

Jevreji najbolje znaju svoju istoriju

Ariel Livne,nas brat i sugradjanin u Republici Srpskoj,je isto tako na jednoj komemoraciji prosle godine optuzio Poljake za Holokaust i ambasador Poljske u BiH je napustio svecanu sjednicu i zalupio vratima.A,juce sam procitao u ruskim novinama da je sa Nijemcima za vrijeme WWII u na teritoriji SSSR-a bilo 600 000 Poljaka i to najvise u SS jedinicama.E,sada neka svak prosudi imaju li Jevreji pravo tretirati Poljake na ovaj nacin.Ja mislim da su Jevreji u pravu.Ako znamo da je Vatikanh na celu sa Papom Pie XII za vrijeme WWII podrzavao naciste onda ne cudi situacija u Poljskoj koji su medju najlojalnijim narodima Svetoj Stolici.

(понедељак, 18. феб 2019, 23:26)
anonymous [нерегистровани]

Ни мени ..

.. није јасно што је састанак у Израелу?

Друго, Израелци нису рекли ништа ново, свима је познато да су Пољаци као и западни Украјинци узели учешћа у геноциду на Јеврејима. Што се тиче пољских жртава, па већина жртава су пољски Јевреји.

(понедељак, 18. феб 2019, 22:09)
anonymous [нерегистровани]

samoživost

Nemci su jedino u Evropi u Poljskoj imali neoborivu smrtnu kaznu.A gde su imali 100 za jednog?Najviše strdalih je bilo Poljaka...A gde su Rusi?

(понедељак, 18. феб 2019, 20:47)
anonymous [нерегистровани]

Mozda mi je promaklo, ali...

… zbog cega se sastanak Visegradske cetvorke odrzava u Izraelu ?