Индија – трага се за вођом исламиста, притворене 23 особе

Двадесет тројица мушкарца осумњичена за везе са исламистичком организацијом "Џаиш-е Мухамед", за коју се верује да стоји иза терористичког напада у четвртак аутомобилом бомбом на индијски полицијски конвој, када је погинуло 44 особа.

Међу приведенима су чланови и симпатизери "Џаиша", а представници индијске Националне агенције за истрагу (НИА) су током дана испитали осумњичене, јавља Ројтерс, позивајући се на безбедносне званичнике.

"Они настоје да дођу до главних командира 'Џаиша', укључујући њиховог шефа за Кашмир", кажу извори британске агенције.

Стотине индијских војника учествује у потрази за Мухамедом Умаиром, шефом кашмирског огранка "Џаиша", чије седиште је у Пакистану, а за кога се верује да је организовао напад.

Та организација преузела је одговорност за тај најсмртоноснији напад на индијске снаге безбедности, што прети да још више погорша односе два нуклеарна ривала на Индијском потконтиненту, подсећа Ројтерс.

Индија захтева да Пакистан затвори "Џаиш" и друге исламистичке организације које оперишу са његове територије, а Исламабaд одбацује сваку повезаност с нападом.

Сматра се да је Умаир у септембру из Пакистана ушао у индијски део Кашмира да би предводио "Џаиш" у том региону, а снаге безбедности верују да се он крије у јужном делу те државе.

И Индија и Пакистан полажу право на Кашмир, област с муслиманском већином, подељену између две земље.

Индијски званичници кажу да је Умаир нећак шефа "Џаиша" Масуда Азхара, за кога се верује да је у Пакистану.

Индијски премијер Нарендра Моди обећао је снажан одговор на напад и саопштио је војсци да има одрешене руке у борби с екстремистима у пограничном подучју према Пакистану.

"Џаиш", која се сматра једном од најсмртоноснијих екстремистичких група, проширила је своје деловање у Кашмиру, преноси Ројтерс речи једног полицијског званичника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво