Трамп ће употребити вето ако Конгрес гласа против зида

Председник САД Доналд Трамп спреман је да први пут употреби вето, ако Конгрес буде против његове објаве ванредног стања дуж границе сa Мексиком, изјавио је високи Трампов саветник Стивен Милер за телевизију "Фокс".

"Он ће заштити своју објаву ванредног стања", рекао је Стивен Милер на питање да ли ће Трамп употребити вето ако Конгрес не подржи његову одлуку, преноси АП.

Трамп је ванредно стање на граници са Мексиком објавио у петак са жељом да избегне Конгрес у финансирању зида према Мексику, чему се противе демократе и одбијају да у буџет буде укључено и 5,7 милијарди долара колико је потребно за његово подизање.

Проглашење ванредног стања му дозвољава да искористи федерална средства, али се суочава са правним и политички изазовима.

Демократе у Конгресу планирају да поднесу предлог резолуције којом се одбацује објава ванредног стања. И неколико републиканаца наговестило је да би могли да гласају за тај предлог, али, како оцењује АП, питање је да ли ће бити довољно гласова да би се поништио председников вето.

број коментара 0 пошаљи коментар