Меркелова у клин, Пенс у плочу

Немачка канцеларка Ангела Меркел чврсто је у Минхену бранила одлуку европских земаља да подрже нуклеарни споразум са Ираном, док је амерички потпредседник Мајк Пенс оптужио Европу да поново подрива САД. Меркелова и Пенс заступали опречне ставове о изградњи гасовода "Северни ток 2".

Мајк Пенс је на Минхенској безбедносној конференцији инсистирао на томе да се Европљани повуку из нуклеарног споразума, назвавши Иран "водећим државним спонзором тероризма у свету".

"Дошло је време да наши европски партнери престану да угрожавању америчке санкције против овог убилачког револуционарног режима. Дошло је време да наши европски партнери стану уз нас и ирански народ, наше савезнике и пријатеље у региону. Дошло је време да се наши европски партнери повуку из Иранског нуклеарног споразума", сматра Пенс.

Пенс је то рекао након што је Меркелова истакла да дели забринутост због, како је навела, многобројних покушаја Ирана да повећа своју моћ у региону.

"Видим програм балистичких ракета, видим Иран у Јемену и изнад свега видим Иран у Сирији. Једино питање које стоји између нас у овом проблему је, да ли помажемо нашем заједничком циљу, нашем заједничком циљу обуздавања штете или тешког развоја Ирана, повлачећи се из једног од преосталих споразума?", упитала је Меркелова.

Такође, питала је да ли је добро за САД да брзо повуку војнике из Сирије "или то није такође јачање могућности за Иран и Русију да тамо врше притисак?".

Говорећи о Споразуму о нуклеарним ракетама средњег домета, Меркелова је оценила да је објава САД да ће се повући из тог споразума из 1987. године била "неизбежна" због, како тврди, руског кршења тог споразума.

"Разоружање је нешто што се тиче свих нас, и нама би наравно било драго да се такви преговори не воде само између САД и Русије, већ и са Кином", рекла је Меркелова.

Различито о "Северном току 2"

С друге стране, Пенс је поновио да се САД противе немачко-руском пројекту гасовода "Северни ток 2", због којег је Вашингтон забринут да ће учинити Европу превише зависном од руског гаса.

Пенс је, у име САД, похвалио све европске партнере који су заузели чврст став против "Северног тока 2" и позвао и друге да то учине.

Меркелова је бранила гасовод, који ће ићи испод Балтичког мора, одбацивши забринутост Америке као неосновану и уверавајући Украјину да неће бити "одсечена од руског горива".

АП наводи да је говор Меркелове "срдачно примљен", док је Пенсов награђен "љубазним аплаузом".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара