Трамп прогласио ванредно стање, зид дели Америку

Председник САД Доналд Трамп је прогласио ванредно стање како би обезбедио финасирање једног од кључних предизборних обећања – изградњу зида ка Мексику. Овим актом, амерички председник је, бар теоретски, обезбедио осам милијарди долара потребних за изградњу зида ка Мексику. Демократе поручују да ће Трамп уништити Устав.

Портпаролка за штампу Беле куће Сара Хакаби Сандерс објавила је на Твитеру фотографију Трампа како потписује декларацију у тренуцима непосредно пре његове конференције за новинаре, пренео је АП.

Трамп тврди да постоји ужасна злоупотреба жена које се кријумчаре преко америчко-мексичке границе и навео да ће зид бити потребан за борбу против нарко-картела као део "виртуелне инвазије" из Мексика.

"Потписаћу ванредно стање. Многи други су га у више наврата потписивали од 1977. године. Председник има право на то. Међутим тада нико ништа није говорио о томе, све их је било баш брига. Али овога пута је другачије, зато што се ради о мени", рекао је Трамп. 

Председник је одбио да каже на основу којих података је закључио да је ситуација на граници са Мексиком толико критична. 

Трамп није рекао одакле планира да обезбеди новац, али агенција Ројтерс је, позивајући се на високог званичника Беле куће, јавио да је администрација идентификовала око осам милијарди долара у владиним фондовима које би Трамп могао узети за изградњу пограничног зида између САД и Мексика.

Првобитно, Трамп је тврдио да ће комплетирање зида ка Мексику, чију је изградњу почео још млађи Џорџ Буш, коштати 5,7 милијарди долара, као и да ће рачун платити Мексику, али је тај план у међувремену пропао.

Суштински, нових осам милијарди долара ће бити преусмерено из фондова за војну изградњу, односно 3,6 милијарди, те укупно 3,1 милијарда из два пројекта министарства одбране и финансија.

Млађи Буш је изградио око 700 миља различитих баријера на 1.100 миља дугој граници ка Мексику, а Трампов план је да тај пројекат продужи за још 234 миља.

Изградња зида према Мексику један је од најконтроверзнијих пројеката републиканаца последњих деценија, пошто су либералније настројени Американци оптужили, прво млађег Буша а затим и Трампа, да покушава да се огради од сиромаштва Јужне и централне Америке.

Демократе бесне

Вође демократа у америчком Конгресу најављују да ће користити "сваки правни лек који је доступан" како би се супротставили ванредном стању које је прогласио председник Доналд Трамп.

Председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси и лидер демократа у америчком Сенату Чак Шумер изјавили су "да ће предузети акцију у Конгресу, судовима и у јавности", преноси АП.

Они кажу да је Трампова одлука да прогласи ванредно стање незаконита и да ће он "уништити Устав" узурпирањем ингеренција Конгреса ради контроле буџетске потрошње.

Демократе могу да поднесу тужбе и гласовима у Конгресу да блокирају Трампове трансфере новца, а председник би могао да стави вето на њихове одлуке.

Председник поподне путује на продужени викенд у Флориду а од уторка га очекује велика преавосудна битка како би остварио свој циљ. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво