Нова рунда преговора САД и Кине

Званичници Кине и Сједињених Америчких Држава почели су нову рунду преговора у Пекингу како би нашли решење за излазак из трговинског рата између две земље, који траје скоро годину дана.

Рок договорен између америчког и кинеског председника истиче 1. марта: да Вашингтон три месеца не повећава царине на кинеску робу вредну 200 милијарди долара - са 10 на 25 процената. Ако договора не буде, ступиће на снагу оштрије америчке казнене мере.

Кина је у плусу у трговини са Сједињеним Државама, мада је од децембра до јануара тај вишак смањен са скоро 30 милијарди долара на непуних 27 и по милијарди. Кинески извоз у Америку пао је два и по процента у односу на исти период лане, а увоз америчких производа опао је више од 40 посто.

Бројеви су прецизни, а поменути вишак на кинеској страни још увек је трн у оку Вашингтону. Ипак, даље заоштравање трговинског рата штетило би двема најјачим економијама света.

Због тога ће заменик кинеског премијера и амерички секретар за трговину и Федералних резерви, покушати да кроз сложен дијалог - до сутра дођу до решења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи