"Ел Чапо" крив по свим тачкама оптужнице

Порота суда у Бруклину прогласила је Хоакина Гузмана, познатог и по надимку "Ел Чапо", кривим по свим тачкама оптужнице која укључује управљање мафијашком организацијом, употребу оружја, те неколико тачака везаних за шверц и дистрибуцију кокаина, хероина и марихуане.

Одлука пороте уследила је после суђења које је трајало укупно 11 седмица и током којег је саслушано више од 50 сведока, укључујући и 14 Гузманових бивших сарадника и једног сведока одбране.

Током процеса хронолошки је приказан Гузманов успон до шефа картела Синалоа, као и деценија скривања од власти по планинама, два бега из затвора, те хладнокрвна убиства која је "Ел Чапо" лично починио.

Кристијан Родригез, технички стручњак који је радио за вођу нарко-картела Синалоа, изјавио је на суђењу да је од "Ел Чапа" добијао захтеве за инсталирање шпијунског софтвера на око 50 "специјалних телефона" које је вођа криминалне организације желео да надгледа.

Уз помоћ тог софтвера, "Ел Чапо" је могао да прати позиве и текстуалне поруке корисника тих телефона, па чак и да укључује микрофон и снима у било ком тренутку, а да корисник тога није свестан.

Гузман је ухапшен пре тачно три године. Акцију су извели мексички маринци у граду Лос Мочис у држави Синалоа, након анонимне дојаве грађанина забринутог због присуства наоружаних људи у оближњој кући. У пуцњави која је уследила погинуло је пет особа, а шест је ухапшено. Један маринац је рањен.

"Ел Чапо", што значи "кратки", био је у бекству од јула 2015. године, када је, на спектакуларан начин, побегао из затвора. Гузман је претходни пут ухапшен у фебруару 2014. у граду Мазатлан, након чега је пребачен у најутврђенији затвор у Мексику "Алтиплано". Из затвора је побегао после свега 15 месеци.

Нарко-бос је тада из своје ћелије прокопао километар и по дуг тунел, посебно изграђен како би се докопао неугледног градилишта и затим нестао без трага. Процењује се да је на тај бег потрошио 50 милиона долара. На снимцима са надзорних камера се могло видети како нарко-бос нестаје кроз рупу ископану на дну туш-кабине и нестаје у тунелу, а стражари су тек после 18 минута схватили да је побегао.

"Ел Чапо" је из затвора побегао и 2001. године, сакривши се у камиону за прљав веш. Тада је у бекству провео готово десет година. У нарко-картелима почео је да ради седамдесетих година и брзо је напредовао у хијерархији. Вођа картела "Синалоа", највеће организоване банде кријумчара дроге у Мексику, постао је током деведесетих.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво