Савет Европе: Погоршане слободе медија у Европи

Околности по слободу медија значајно су се погоршале у државама чланицама Савета Европе, закључак је извештаја платформе Савета Европе за заштиту новинарства и безбедност новинара.

Извештај "Демократија под ризиком: Претње и напади против слободе медија у Европи" процењује ситуацију медијске слободе у Европи на основу 140 навода о веома озбиљним кршењима медијских слобода, које су овој платформи пријављење, наводи се у саопштењу Савета Европе.

У извештају се наводи да је примећен константан раст напада на новинаре, а да је дуплиран број претњи, укључујући и претње смрћу новинарима.

Запажено је да су многи починиоци напада на новинаре и даље некажњени, а да у судским процесима нема никаквог напретка.

Додаје се да су новинари и даље мета арбитрарног притварања, док је примећено и мноштво нових законских иницијатива, које су нарушиле слободу медија.

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд захвалио се партнерским организацијама на њиховом раду на извештају и додао да је неопходно снажно и конкретно политичко деловање од држава чланица Савета Европе како би се зауставио тренд погоршања услова по медијске слободе и безбедност новинара, наводи се у саопштењу Савета Европе.

"Слобода изражавања кључна је за реализацију свих других људских права и заслужује највише пажње од држава чланица. Извештај може да послужи као основа за дијалог о побољшању услова за слободу медија", рекао је Јагланд.

Платформу Савета Европе за заштиту новинарства и безбедност новинара основао је Савет Европе 2015. године уз сарадњу са познатим невладиним организацијама ангажованих на пољу слободе медија.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 14:22) - FORum LIvii [нерегистровани]

osvajanje slobode

Nije tacno da nema medijskih sloboda u Evropi!Kada neko odluci da nekog legalnog i legitimnog predsednika neke drzave proglase za diktatora, svi novinari to slobodno prihvate i ponavljaju u svojim clancima i izvestajima.Kada neka regija ili autonomija, proglasi secesiju protivna Medjunarodnom pravu, ako neko odluci da je to u redu, svi novinari to slobodno prihvate i ponavljaju.Ako neku zemlju odluce da bombarduju pod nekim izgovorom, svi novinari to slobodno prihvate i ponavljaju.Ako se neko oseca malo neslobodan i sputan, mora da se za svoju slobodu bori ISTINOM !!!!