Пуђдамон: Суђење – тест издржљивости за Шпанију

У Мадриду је почело суђење каталонским сепаратистима за покушај отцепљења Каталоније од Шпаније. Прете им казне од 7 до 25 година затвора. Најзначајније суђење у Шпанији у последњих 40 година, прате протести широм Каталоније.

Из притвора у коме су око годину дана, 12 бивших званичника Каталоније сада су на оптуженичкој клупи. Суди им се због побуне, непослушности и коришћења јавног новца за организовање реферндума о независности 2017. године.

Највиша казна од 25 година робије прети потпредседнику владе Каталоније, ниже чекају осам министара, председницу парламента и двојицу лидера невладиних организација. Сви осумњичени – бране се ћутањем.

"Мислимо да они неће имати фер суђење. Овај суд је марионета шпанске владе и пресуда је унапред одлучена", истакао је адвокат бивших каталонских званичника Жорди Пина.

Суђење је емитовано уживо на телевизији, због транспарентности, као одговор власти на критике у вези са кредибилитетом суда.

Шпанске власти одбацују тврдњу да је суђење политичко и истичу да оно следи највише стандарде Европске уније, преноси АП.

Процес би могао да траје месецима, биће испитано близу 600 сведока. Међу њима и Маријано Рахој, премијер у време референдума који је суспендовао аутономију Каталоније и увео директну управу Мадрида у том региону. Из егзила, из Берлина порука бившег каталонског лидера Карлоса Пуђдамона. 

"Ово суђење је маскарада и није требало ни да буде одржано. Шпанско правосуђе је од данас на тесту, а то је тест за шпанску демократију", рекао је Пуђдамона.

Судски процес прате протести. Демонстранти су испред суда у Мадриду, више их је широм Каталоније, где су блокирали и путеве.

"Многи су данас тужни, јер се суди њиховим вођама. Али су и поносни. Једино што је урадило ових 12 људи јесте што су омогућили да Каталонци гласају на референдуму о својој будућности", каже председник Парламента Каталоније Роџер Торент.

Каталонска влада тврди да је оптужба за побуну неоправдана јер ухапшени нису користили насиље. Позивају на генерални штрајк и масовно протесте ако ухапшене осуде. Суђење је почело дан пре гласања о буџету, а мањинској влади Педра Санчеза поново је потребна подршка каталонских странака.

Санчез би могао да буде присиљен да распише превремене изборе ако каталонски сепаратисти, чија је подршка прошле године довела социјалисте на власт, у среду не промене свој тренутни став против владиног предлога буџета.

Они желе да Санчез пристане на разговоре о самоопредељењу за каталонски регион, али влада тврди да устав Шпаније то не дозвољава, преноси агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво