Експерти УН: Белгија да се извини за злочине у Конгу

Расна дискриминација против Африканаца "ендемична је" у белгијским институцијама и Белгија треба да се извини за злочине почињене током колонизације Конга и изврши репарације, саопштили су експерти УН.

Основни узроци данашњих кршења људских права леже у недостатку признавања правог обима насиља и неправде колонизације, наводи се у прелазном извештају радне групе стручњака УН за особе афричког порекла у Белгији.

Став Радне групе УН-а је да је расизам у Белгији и даље присутан.

"Забринути смо због ситуације са људским правима људи афричког порекла у Белгији који и даље доживљавају расизам и расну дискриминацију. Постоје јасни докази да је расна дискриминација ендемска у институцијама у Белгији.", наводе експерти УН у извештају.

Експерти су мишљења и да би Белгија требало да размотри репарације становницима Конга "као средство помирења" с циљем затварања мрачног поглавља у историји.

Додаје се да белгијска влада треба "да се извини за злочине почињене током колонизације".

Радна група која ће у септембру представити своје коначне закључке, похвалила је белгијску владу због њене спремности да се бори против расизма, наводи се у саопштењу.

Из кабинета белгијског премијера саопштили су да ће влада пажљиво прочитати и проценити извештај пре него што да било какав коментар, преноси агенција.

Владавина Белгије у Конгу дуго је критикована као један од најгорих примера колонијалне злоупотребе и за резултат је имала значајно смањење популације, услед масивног насиља, глади и ширења зараза.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 08:07) - anonymous [нерегистровани]

Uuuu

To što su radili belgijanci se ne zove zlocin nego genocid. To je pravo ime . Dušan

(уторак, 12. феб 2019, 07:41) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Belgija da se izvini

Zlocinacke grupe pod komandom Belgiskih oficira ubijali stotine i stotina Kongoleza medju njima i Patrika Lumumba….Ine samo ta zlocina nego i da vrate ta ogromna bogatstva od pljackanja ove zemlje

oficira

(понедељак, 11. феб 2019, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

e...

ljudi da vi kazem nesto, rasizam je prisutan u svim Evropskim zemljama,negde ga vise ispoljavaju negde ga vesto prikrivaju...te fore demokratija bla bla bla to je za laku noc deco...Belgijanci nisu cinili zlocin oni su cinili genocid...ubijali su ljude kao da su nista...