Јубилеј Исламске револуције, парада и паљење застава

Скуповима широм земље, Иран је обележио 40 година Исламске револуције. Стотине хиљада људи слило се на улице машући иранским заставама, узвикујући "Смрт Америци" и палећи америчке и израелске заставе. Техеран је одлучан да прошири војну моћ и балистички ракетни програм, упркос америчким санкцијама и растућем притиску Запада, поручује председник Хасан Рохани.

Данашњи датум сматра се даном победе у Исламској револуцији 1979. године.

Велики број људи је, упркос лошем времену, изашао на улице Техерана како би прославили овај дан. Највећа гужва била је у централном делу града, где су грађани махали иранским заставама и скандирали "Смрт Америци".

Окупљени су узвикивали и "Смрт Израелу" и "Смрт Британији", а палили су и америчке и израелске заставе.

Иранска државна телевизија тврди да су милиони људи учествовали у прославама широм земље. Током обележавања јубилеја, емитовани су архивски снимци дана побуне и пуштане су револуционарне песме.

Председник Хасан Рохани најавио је ширење војне моћи и балистичког ракетног програма. 

"Наш народ суочаваће се са тешкоћама у будућности, али ако будемо помагали једни друге лакше ћемо превазићи проблеме. Ситуација у Америци гора је него што се претпоставља, док су услови у нашем региону много бољи него што Американци мисле. Иран је на високом, важном месту у блискоисточном региону и пребродићемо тешкоће", поручио је Рохани.

Тријумф шиитског вође 

Након више дана уличних борби, иранска војска је 11. фебруара 1979. одступила и допустила револуционарима да заузму земљу. Влада шаха Мохамеда Резе Пахлавија, коју су подржавале САД, поднела је оставку и тако је настала Исламска Република.

Иначе, Мохамед Реза Пахлави је више од 37 година владао Ираном и у земљу је увео западњачки стил живота.

Шах је покренуо "белу револуцију", која је укључивала реформе образовног система, описмењавање становништва, аграрне реформе, али и значајан напредак у домену женских права и слобода.

Повезаност с америчким капиталом, претерано богаћење и одвлачење богатства из земље, недемократски режим власти и насилно гушење опозиције изазвали су отпор народа под вођством верских вођа муслимана шиита.

Незадовољне масе, предвођене ајатолахом Хомеинијем, спровеле су револуцију против шаха и династије Пахлави, па је он под свеопштим притиском 1979. године напустио земљу и отишао у избеглиштво.

Овогодишње обележавање дана победе Исламске револуције се одржава у условима када расту тензије у односима Ирана са Сједињеним Државама, и када се званични Техеран бори са ефектима тешких америчких економских санкција које су поново уведене у новембру прошле године, подсећа АП.

Остали аутори: Тамара Стојсављевић
број коментара 0 Пошаљи коментар