САД: Одлука на Авганистанцима

Вршилац дужности министра одбране САД Патрик Шaнахан стигао је у ненајављену посету Авганистану, што је његов први званични боравак у иностранству од постављења на ову функцију у Пентагону.

Планирано је да се Шaнахан састане с америчким командантима на терену и авганистанским лидерима у тренутку када се чине напори за постизање мира са талибанима, преноси АП.

Наводи се да је Шaнахан поручио да нема овлашћење да смањи број трупа САД у Авганистану, иако неименовани званичници тврде да је управо то један од главних захтева талибана у уводним мировним преговорима.

Шенахан је поручио и да је охрабрен тиме што администрација америчког председника Доналда Трампа истражује све могућности за окончање 17-годишњег рата, најдужег који су САД икада водиле.

Ипак, нагласио је да о условима мира треба да одлуче Авганистанци. АП подсећа да су талибани до сада одбијали да преговарају са владом председника Ашрафа Ганија, називајући је нелегитимном, а Американци сада настоје да прекину овај застој.

"Авганистанци треба да одлуче о томе како изгледа Авганистан. То се не тиче САД, већ Авганистана", истакао је Шанахан новинарима који су са њим кренули у Кабул.

Овај бивши директор у "Боингу" постао је вршилац дужности шефа Пентагона 1. јануара након што је министар одбране САД Џим Матис у децембру прошле године поднео оставку, а пре тога је био Матисов заменик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво