Рохани: Иран ће наставити да шири своју војну моћ

Ирански председник Хасан Рохани, у говору поводом обележавања 40. годишњице Исламске револуције, поручио је да је Иран одлучан да прошири своју војну моћ и балистички ракетни програм, упркос растућем притиску непријатељских земаља и њиховом настојању да ограниче ирански одбрамбени програм.

"Нисмо тражили и нећемо тражити дозволу за развој различитих врста ракета и наставићемо наш пут и развој наше војне силе", рекао је Хасан Рохани на техеранском тргу Азади (слобода), на којем се окупило више десетина хиљада грађана поводом 40. годишњице Исламске револуције, преноси агенција Ројтерс.

Америчка агенција АП јавља да је на стотине хиљада Иранаца на улицама Техерана и других градова.

Дан 11. фебруар 1979. рачуна се као дан победе Исламске револуције и представља датум када је иранска војска одступила након вишедневних уличних борби, дозволивши прореволуционарним снагама да заузму земљу, док је влада шаха Мухамеда Резе Пахлавија поднела оставку.

АП наводи да је гужва у централном делу Техерана, где грађани машу иранским заставама и скандирају "смрт Америци".

Центар града је украшен огромним балонима и опремљен звучницима са којих су чују револуционарне и националистичке песме које, како наводи АП, имају за циљ да охрабреи људе да се придруже скуповима.

Овогодишња годишњица се одржава у условима када расту тензије у односима Ирана са Сједињеним Државама, и када се званични Техеран бори са ефектима тешких америчких економских санкција које су поново уведене у Техерану у новембру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара