Француска преузела председавање ЕУ од Словеније

Француска је данас преузела председавање Европском унијом од Словеније, што је свечано обележено осветљавањем најпознатијег париског симбола, Ајфелове куле, у боје Европске уније, у присуству министара спољних послова две земље- Бернара Кушнера и Димитрија Рупела.

Ајфелова кула је обасјана плавом светлошћу са дванаест жутих звездица са европске заставе у 23 часа, 60 минута уочи почетка француског председавања ЕУ.

Словеначки министар Рупел је симболично предао дужност Кушнеру, кога је назвао великим пријатељем Словеније и уручио му европску заставу.

Кушнер је изјавио да је словеначко председавање ЕУ било ефикасно и веома блиско људима и да се нада да ће успети да постигне исте резултате у периоду који је тежак али који сведочи о наставку европске авантуре .

Париз преузима председавање у тренутку када је ЕУ суочена са институционалном блокадом после одбијања Лисабонског уговора, на референдуму у Ирској 12. јуна.

Француски председник Никола Саркози, изјавио је да нема даљег ширења Европске уније без ратификације Лисабонског уговора, иако Париз подржава ширење на балканске земље.

Француска жели да балканске земље уђу у ЕУ, али је беспреметно наставити проширење уколико ЕУ није у стању да томе прилагоди своје институције.

Залажем се да земље Балкана уђу у ЕУ, али пре тога је потребно реформисати институције ЕУ , рекао је Саркози, додајући да је потребно из корена променити начин на који градимо Европу .

Овако не иде. Европа забрињава и, што је по мом мишљењу још горе, мало по мало наши сународници се питају да ли их национални оквир напокон више штити од европског , рекао је шеф државе.

Саркози је објаснио да очекујемо од Европе да штити Европљане против ризика које носи мондијализација, а управо ту не функционише.

Према истраживању јавног мњења које је у недељу објавио регионални лист "Уест-Франс", готово један од три Француза нема поверења у изградњу заједничког европског дома.

,,Србија од шестомесечног председавања Француске очекује много и има амбициозне циљеве", каже потпредседник владе Божидар Ђелић.

Србија ће, према најавама званичног Париза, бити међу приоритетима француског председавања.

У центру пажње, према речима Шефа француске дипломатије Бернара Кушнера, биће приближавање Србије Европској унији и рад мисије ЕУЛЕКС на Косову.

И у програму који су припремиле Француска и две наредне председавајуће - Чешка и Шведска централно место заузима европска перспектива Западног Балкана, односно даљи рад на спровођењу потписаних споразума о стабилизацији и придруживању, уз испуњавање неопходних услова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара