Барније: Одредба о граници с Ирском једино решење за Брегзит

Главни преговарач ЕУ за Брегзит, Мишел Барније поновио је да је спорна одредба о граници између Ирске и Северне Ирске, у оквиру споразума о повлачењу Британије из Уније, "једино доступно оперативно решење" за прописно иступање те земље из европског блока.

Мишел Барније каже да је потребна одредба о граници две Ирске јер је, како истиче, то једино осигурање да ће у овом тренутку бити избегнута 'тврда' граница.

"Али, ми смо спремни да, током прелазног периода, ако га буде, радимо на алтернативним договорима", рекао је Барније, преноси АП.

Та одредба, такозвани ирски "бекстоп", има за циљ да се одржи отвореном граница између Северне Ирске, која је део Уједињеног Краљевства, и Ирске, која је држава чланица ЕУ.

Многи британски посланици, међутим, посебно у Конзервативној партији премијерке Терезе Меј, кажу да би то Британију могло да задржи везану за ЕУ предуго, па чак и бесконачно.

Неки, пак, тврде да је планирани период транзиције, у којем Британија треба да поштује правила европског јединственог тржишта после изласка који је предвиђен за 29. март, продужен до краја 2021. године како би се преговарачима дало времена да осмисле алтернативни план.

Мејова тренутно са члановима своје партије разговара о поменутим "алтернативним договорима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво