Украјина и Русија 27.фебруара пред Европским судом због Крим

Европски суд за људска права у Стразбуру заказао је за 27. фебруар јавну седницу у случају у којем Украјина тврди да је Русија на Криму повредила низ права гарантованих Конвенцијом о људским правима.

Велико веће Европског суда ће након што на јавној седници саслуша представнике обе стране, разматрање случаја наставити без присуства јавности, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Европског суда. Одлука ће како се додаје, бити донета касније.

Представку против Русије, Украјина је поднела 13. марта 2014, а Европски суд је одмах потом наложио привремене мере, позвавши обе да се уздрже "од мера, посено војних акција, које би могле да доведу до кршења права према цивилима. Та мера је и даље на снази.

Влада Украјине у својој представци тврди да је Руска Федерација од 27. фебруара 2014. године преузела ефективну контролу над Аутономном Републиком Крим, саставним дијелом Украјине, и да је контролисала ситуацију која је резултирала бројним кршењима Конвенције о људским правима.

Такође тврди да су прекршаји резултат "опште административне праксе Русије", наводи се у саопштењу Европског суда.

Украјинска влада сматра да је Русија својим поступањем прекршила Конвенцију о људским правима односно: право на живот, забрану нечовечног и деградирајућег поступања, право на слободу и безбедност, право на фер суђење, право на поштовање приватног живота, право на религију, право на слободу изражавања, право на слободу окупљања и удруживања, право на ефикасан правни лек, забрану дискриминације, заштиту имовине, као и право на слободу кретања.

Конкретно, Украјина тврди да су њена војна лица, службеници органа за спровођење закона и цивили убијени услед наводног незаконитог припајања Крима (Русији), наводи се у саопштењу Европског суда и додаје да подносилац представке даље набраја случајеве мучења и других облика злостављања цивила и произвољних лишења.

Један број кримских Татара такође је, према наводима Украјине, био изложен злостављању због свог етничког порекла или покушаја да заштите украјинске националне симболе.

Даље каже да су држављани Украјине, који живе на Криму, подвргнути незаконитом наметању аутоматског руског држављанства, као и да је извршен притисак на оне који су изразили жељу да остану држављани Украјине.

Било је наводних случајева напада, отмица, злостављања и малтретирања новинара, затим узнемиравања и застрашивања верских представника који нису чланови Руске православне цркве, што је како тврди Украјина, посебно погодило украјинске православне свештенике и имаме.

Тврди се да је имовина украјинских правних лица била подвргнута незаконитој контроли, као и да је нова граница између Крима и Украјине довела до незаконитог ограничења уласка украјинских држављана на Крим.

У саопштењу суда се подсећа, да је ради боље ефикасности међудржавних предмета између Украјине и Русије, Европски суд је прошле године одлучио да подели случајеве и посебно се бави предметом везаним за догађаје на Криму, а посебно притужбама у вези са догађајима у источној Украјини и Донбасу у посебном предмету.

Украјина је покренула и низ других случајева против Русије, а има их више
4.000 појединачних представки суду које се тичу догадаја на Криму, источној Украјини и региону Донбаса, наводи се у саопштењу Европског суда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара