Мадуро одбацио ултиматум ЕУ

Председник Венецуеле Николас Мадуро одбацио је у недељу касно увече ултиматум неколико европских држава око расписивања председничких избора, али је наговестио да би подржао нови састанак међународне контакт групе о стању у тој држави.

"Зашто би ЕУ говорила било којој држави у свету да понови председничке изборе недуго пошто су одржани? Да ли због тога јер нису победили њихови десничарски савезници?", рекао је Мадуро шпанској телевизији Секста.

Шпанија, Француска, Немачка, Португалија, Холандија и Британија упозориле су Мадура да одржи председничке изборе или ће признати његовог ривала Хуана Гваида, као што су то претходно учиниле Сједињене Државе и низ латиноамеричких земаља.

"Покушавају да нас ултиматумима сатерају у ћошак и присиле нас на конфронтацију", оценио је Мадуро.

Венецуелански председник је, истовремено, поздравио "позитивну иницијативу" међународне кризне групе коју чине латиноамеричке државе и чланице ЕУ, која покушава да успостави основе "мирног политичког процеса" како би се Венецуела извукла из дубоке политичке кризе.

"Подржавам такву конференцију... Кладим се да ће се ова иницијатива наћи на преговарачком столу – дијалог међу Венецуеланцима како би решили проблеме, поставили план и скицирали пут за излазак из кризе", рекао је Мадуро.

Мадуро је Гваиду поручио да "одустане од стратегије државног удара" и седне за преговарачки сто, што је Гваидо претходно одбио наводећи да не жели да учествује у "лажном" дијалогу и на тај начин "одржава владу у животу".

Гваидо се крајем јануара прогласио за председника, оптужујући Мадура да је узурпирао председничку функцију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво