Париз и Беч најављују признање Гваида ако Мадуро не распише изборе

Француска ће признати венецуеланског опозиционог лидера Хуан Гваида као привременог председника ако Николас Мадуро до вечерас не распише председничке изборе. Захтевима Мадуру се придружила и Аустрија.

"Ако се до вечерас Мадуро не обавеже на организовање председничких избора, у том случају ће Француска сматрати Хуана Гваида легитимним да их организује уместо њега, и ми ћемо њега (Гваида) сматрати привременим председником до одржавања легитимних избора у Венецуели", рекла је француска министарка за европске послове Натали Лоазо у изјави француској телевизији ЛЦИ, преноси Ројтерс.

Наводи се да је она као "фарсу" одбацила Мадуров предлог за организовање превремених парламентарних избора.

И Аустрија се данас придружила ултиматуму Мадуру. Канцелар Себастијан Курц рекао је да је разговарао са Гваидом и да се придружује оним земљама чланицама ЕУ које су саопштиле да ће признати Гваида за прелазног председника уколико влада не распише нове председничке изборе.

Курц је на Твитеру написао да је данас имао "веома добар телефонски разговор са председником Гваидом" и да Гваидо има пуну подршку Аустрије у обнови демократије.

Европске земље, међу којима су Немачка, Француска, Шпанија и Британија, поставиле су влади председника Венецуеле Николаса Мадура осмодневни ултиматум да распише нове председничке изборе, саопштивши да ће у супротном, као и САД и друге земље, признати Гваида за председника, подсећа АП.

Ултиматум Мадуру истиче вечерас.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво