У прошлој години шест миграната дневно страдало у покушају преласка Медитерана

Током 2018. године у просеку је изгубљено шест живота свакога дана у покушају преласка Медитерана, наводи се у најновијем извештају "Путеви очајника", који је објавила Агенција за избеглице УН (УНХЦР).

Процењује се да је 2.275 људи погинуло или нестало прелазећи Медитеран 2018. године, упркос великом паду броја долазака на европске обале. 

У Европу је укупно стигло 139.300 избеглица и миграната, што је најнижи број у пет година, наведено је у саопштењу УНХЦР-а. 

"Спасавање живота на мору није избор, нити питање политике, већ прастара обавеза", рекао је Филипо Гранди, високи комесар УН за избеглице. 

"Можемо зауставити ове трагедије тако што ћемо имати храбрости и визију да гледамо даље од следећег чамца и усвојити дугорочни приступ заснован на регионалној сарадњи, који људски живот и достојанство ставља у средиште", додао је Гранди. 

У извештају се описује како је, услед промена у политици у неким европским земљама, дошло до бројних инцидената у којима је велики број људи данима остајао на мору, чекајући дозволу за пристајање. 

Бродови невладиних организација и њихове посаде суочавали су се са све већим ограничењима у операцијама трагања и спасавања.

На путевима из Либије у Европу, на сваких 14 особа које су стигле у Европу једна је умрла на мору, што је нагли пораст у односу на 2017. годину. 

Више хиљада људи враћено је у Либију, где су се суочавали са ужасним условима у центрима за притвор. 

За многе долазак у Европу био је последња станица кошмарног путовања на којем су се суочили са мучењем, силовањем и сексуалним нападима, те претњом да ће бити отети и задржани за откупнину, наводи се у извештају. 

Државе морају предузети хитне мере да разбију мреже кријумчара и да починитеље тих злочина изведу пред лице правде. 

Међутим, на неким местима ипак су никле нове клице наде, упркос политичком застоју у напретку регионалног приступа спасавању и искрцавању на мору, како су затражили УНХЦР и ИОМ прошлог јуна, неколико држава се обавезало на пресељење људи спасених на средњем Медитерану, што представља потенцијалну основу за предвидљиво и трајно решење. 

Државе су, такође, обећале хиљаде места за пресељење како би се евакуисале избеглице из Либије. 

Извештај открива и значајне промене путева које користе избеглице и мигранти. 

По први пут у протеклих неколико година Шпанија је постала главна тачка уласка у Европу – око 8.000 људи је стигло копном (кроз енклаве у Сеути и Мелиљи), уз додатних 54.800 људи који су успешно прешли преко опасног западног Медитерана. 

Услед тога, број погинулих у западном Медитерану готово се учетворостручио са 202 у 2017. на 777. 

У Италију је 2018. године стигло 23.400 избеглица и миграната, што је пет пута мање у односу на претходну годину. 

У Грчку је морем стигао сличан број људи, око 32.500, у поређењу са 30.000 у 2017. години, али је дошло до приближно троструког повећања броја људи који су стигли преко њене копнене границе са Турском. 

У другим деловима Европе, Босна и Херцеговина је забележила 24.000 долазака избеглица и миграната, који су пролазили кроз западни Балкан. 

Кипар је прихватио неколико бродова који су превозили сиријске избјеглице из Либана, док је у Велику Британију крајем године пристигао мали број људи из Француске, наведено је у саопштењу УНХЦР-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво