Британски парламент против Брегзита без договора

Британски парламент одбацио је могућност изласка из Европске уније без споразума два месеца пред крај рока за Брегзит. Посланици су премијерки дали и мандат да поново преговара о најспорнијем питању – ирској граници.

Такозвани Спелманов амандман "одбацује идеју да Уједињено Краљевство напусти ЕУ без споразума о повлачењу и оквира за будући однос", преноси Ројтерс.

Амандман шаље сигнал да се парламент у целини противи напуштању ЕУ без споразума, што би према плану требало да се догоди 29. марта, ако се не договори алтернатива, али не обавезује владу да спречи такав Брегзит, наводи агенција.

Британска премијерка Тереза Меј поручила је да парламент не жели да Британија напусти Европску унију без споразума, јер би то нашкодило привреди и изазвало пометњу у животима обичних грађана.

"Парламент не жели ни да распише опште изборе, јер би они само траћили време, поспешили поделе, а ниједан проблем не би био решен. Овај дом је пре две недеље поново изгласао поверење влади. Ја лично не видим ни да опција расписивања другог референдума ужива парламентарну већину", додала је Мејова.

Парламент је одбацио пет од седам понуђених амандмана на споразум са Бриселом. Одбачени су сви предлози опозиционих лабуриста и шкотских националиста.

Тесном већином од седам тј. осам гласова усвојени су амандмани конзервативаца Сер Грејема Брејдија и Дејм Керолајн Спелман. Оба текста уједињују зараћене фракције владајућих торијеваца, а Бриселу поручују – нећемо да изађемо без споразума, али нећемо ни тренутни договор у вези са ирском границом.

Фраза дана су "алтернативне мере" са циљем да граница на Ирском острву остане отворена и после Брегзита.

Председник Европског савета Доналд Туск поручио је да се о споразуму о разлазу Европске уније и Уједињеног Краљевства неће поново преговарати, а након што је премијерка Тереза Меј најавила да ће покушати да преиначи договор о Брегзиту.

"Споразум о повлачењу јесте и остаје најбољи и једини начин да се осигура уређено повлачење Уједињеног Краљевства из ЕУ", саопштио је Туск преко свог портпарола, преноси Ројтерс.

Тај споразум, како је додао, није отворен за поновно преговарање, преноси Ројтерс.

Са састанка у Никозији лидери шест медитеранских чланица Европске уније понављају да нових преговора неће бити.

"После гласања у Доњем дому парламента, надам се да ће британска влада моћи да нашем преговарачу Мишелу Барнијеу предочи кораке који би омогућили да се избегне Брегзит без споразума, који нико неће, али за који, упркос свему, треба да се припремимо", рекао је француско председник Емануел Макрон.

Међутим, европски привредници све гласније траже да Брисел буде флексибилнији. Британска премијерка ове недеље иде управо тамо, али овога пута пута са јасним мандатом парламента.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи