Пукла рударска брана у Бразилу, најмање 200 несталих

Најмање 200 људи је нестало након пуцања рударске бране на југоистоку Бразила. Поплављено је подручје у близини насеља Вила Фертеко, што је изазвало страх од ширења токсичког отпада и могућег загађења животне средине.

Више десетина особа заробљено је на месту несреће, саопштили су ватрогасци.

Делови града су евакуисани и локални ватрогасци су спасавали људе хеликоптером и копненим возилима, преноси АП.

Локални телевизијски канал Рекорд приказао је ватрогасни хеликоптер који је летео неколико центиметара од тла док је подизао жену прекривену блатом из отпада.

Други локални ТВ канал приказао је видео-снимак на коме ватрогасци објашњавају које је подручје угрожено рударским отпадом.

Председник Жаир Болсонаро објавио је на Твитеру да жали због овог инцидента као и да је послао тројицу министара у ову област, преноси агенција.

Бразилска рударска компанија "Вале" је издала саопштење у којем је навела да још нема информацију о жртвама или повређенима на брани у држави Минас Жераис, али су пренели да је рударски отпад стигао до насеља Вила Фертеко и до административне канцеларије државе Минас Жераис. 

Два сата након несреће, акције "Вале" пале су за десет одсто на Њујоршкој берзи, саопштио је АП.

Медији подсећају да ово није први случај рушења бране којом управљају највећа рударска компанија у Бразилу, "Вале" и аустралијска рударска компанија "БХП Билитон". У Минас Жераису се 2015. године, срушила брана, погинуло је 19 особа а више стотина људи било је исељено из њихових кућа, то се сматра највећом еколошком катастрофом у бразилској историји.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара