САД спремају санкције Мугабеовом режиму

Сједињене Америчке Државе припремиле су нацрт резолуције, којом ће, уколико буде усвојена, Савет безбедности Уједињених нација увести санкције неколицини званичника власти у Зимбабвеу, због контроверзног другог круга избора на којима је победио једини кандидата за председника, дугогодишњи лидер те државе Роберт Мугабе.

"МИ подржавамо већи притисак на оне који су одговорни за подривање изборног процеса и стварање климе у којој је занемарена воља народа у Зимбабвеу," рекао је британски амбасадор при УН Џон Сојерс, саопштавајући да су САД пропремиле нацрт казнених мера против званичника Мугабеовог режима.

Истовремено, запад врши велики притисак на афричке лидере, који су се окупили у египатском летовалишту Шарм ал Шеик, упозоравајући их да морају да делују у складу са "најозбиљнијим изазовом за безбедност јужне Африке, не само због ужасних хуманитарних и безбедносних последица, већ и због опасности од политичког преседана који представља та криза."

Роберт Мугабе, једини лидер Зимбабвеа од када је та држава прогласила независност 1980. године, положио је у недељу заклетву након другог круга председничких избора, на којима, међутим, није учествовао најпопуларнији политичар у тој држави Морган Цвангирај, који се из трке повукао због насиља над присталицама опозиције.

Лидер опозиције у Зимбабвеу је, коментарушући ток процеса из холандске амбасаде у Харареу где се склонио од могућих напада присталица режима, рекао да би било какви преговори са Мугабеовим ЗАНУ-ПФ морали бити засновани на резултатима првог круга избора одржанох 29. марта, на којима је добио више гласова од ривала, али недовољно да би преузео председничку функцију.

"Притисак на њега расте. Што се нас тиче ближе смо решењу него била кад јер он више нема куда. Не може да реши економске проблеме, не може да реши проблем инфлације која износи 8 милиона одсто. Мугабе нема другог избора него да преговара са опозицијом," рекао је Цвангирај.

Међународни посматрачи саопштили су данас да резултати другог круга председничких избора у Зимбабвеу "хе представљају вољу народа", те да је "атмосфера која преовлађује нарушила кредибилитет изборног процеса."

 "Избори нису показатељ воље народа Зимбабвеа," наводи се у саопштењу тима Заједнице за развој Југа Африке.

Осим запада, осуду начина на који су спроведени избори у Зимбавеу затражило је и "Веће стараца", некадашњих светских лидера које предводи бивши јужноафрички председник Нелсон Мендела, који су од организације Афричке уније затражи да се јано одреди према тим изборима као "нелегитимним."

Афрички лидери, међутим, подељени су око начина на који ваља реаговати на кризу у Зимбабвеу, при чему је председник Јужне Африке Табо Мбеки заговорник покретања процеса који би се, уз међународно посредовање, окончао формирањем коалиционе владе.

Председник Кеније Рајла Одинга, пак, тражи да се АУ јасно изјасни да Мугабе више није легитимно изабрани председник Зимбабвеа.

Током предизборне кампање, према наводима опозиције, у Зимбабву је убијено око 40 и пребијено око 3.000 присталица Моргана Цвангираја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво