Представнички дом подржао НАТО, истакнута подршка и Црној Гори

Представнички дом Конгреса усвојио је акт којим се истиче подршка Америке НАТО, у време када се спекулише да би председник Доналд Трамп могао да ускрати подршку алијанси, наводи "Глас Америке".

Акт подршке НАТО усвојен је гласовима обе партије, са 357 гласова "за" и 22 "против", и потврђује да је "политика САД да остану део Алијансе".

Актом се потврђује и подршка САД клаузули о колективној одбрани НАТО.

Посебно се истиче подршка Црној Гори као најновијој чланици Алијансе, затим америчком финансирању Европске иницијативе одвраћања, као и циљу да свака чланица НАТО до 2024. на одбрану издвоји два одсто бруто домаћег производа.

Неколико сати пре овог гласања, помоћник државног секретара за Европу и Евроазију и заговорник тесних трансатлантских веза Вес Мичел поднео је остакву на свој положај у Стејт департменту.

Оставка Мичела и усвајање акта о подршци НАТО-у у доњем дому Конгреса дешавају се у тренутку спекулација да би САД могле да напусте алијансу и да постоје напетости између Вашингтона и европских лидера, пише Глас Америке.

Њујорк тајмс је пренео, позивајући се на изворе из федералне владе, да је Трамп прошле године хтео да повуче САД из НАТО-а, што би уништило алијансу која ове године у априлу обележава 70 година.

Ипак, не постоје званичне назнаке да је Мичел отишао са позиције због неслагања са Трамповом политиком.

Мичел је за Вашингтон пост рекао да подноси оставку из породичних разлога, а не због неслагања са политиком Беле куће, подсећа Глас Америке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво