Венецуела, нереди пре протеста

Уочи протеста опозиције заказаних за данас широм Венецуеле, у неколико градова дошло је до сукоба грађана у радничким насељима са полицијом.

У четврти Катија, која се налази неколико километара од председничке палате у Каракасу, у уторак увече млади су запалили ватру на барикадама тражећи оставку председника Николаса Мадура и његове владе, преноси АП.

На видео-снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама виде се становници града Сан Феликс како пале статуу бившег председника Уга Чавеза, који је у Венецуели установио социјалистички систем и одредио Мадура за наследника.

Према тврдњама опозиционог посланика Хосеа Оливареса, једна особа је погинула.

Власти града Маракаиба саопштиле су да су у уторак увече одузели гранате, машинке и униформе Националне гарде трима особама за које су навели да припадају терористичкој ћелији, као и да су планирали нападе током протеста најављених за данас.

Влада Венецуеле оптужила је опозицију да жели да изазове крвопролиће. У понедељак увече грађани Каракаса су поставили бројне баријере, а један локални трговац изјавио је да су грађани фрустрирани због поскупљења и недостатка основних намирница.

"Људи само због тога излазе на улице", рекао је он.

У појединим квартовима чули су се и пуцњи, а грађани су са својих отворених прозора лупали у шерпе и лонце.

Нереди су почели у понедељак, када је мала група војника заробила шефа полицијске станице на западу Каракаса и украла оружје из друге испоставе.

Како је наведено, 25 војника ухваћено је три километра од председничке палате, док су двојица ухапшена на другој локацији.

Исте ноћи група наоружаних чувара објавила је низ снимака на друштвеним мрежама наводећи да они не признају Мадурову владу и позивајући опозицију да предузме нешто.

У сукобима је страдао и културни центар Роберт Сера, назван по важном венецуеланском лидеру социјалисти који се сматрао мучеником, а за тај пожар полиција је оптужила криминалце да су бацили бомбе на центар.

У телевизијском обраћању нацији у уторак увече, Мадуро је рекао да је пет особа ухапшено и најавио да ће ухапсити све криве за подметање пожара и нереде.

Мадуро је рекао и да је наредио "ревизију" дипломатских односа са САД те да ће нове мере објавити ускоро.

Мадуро је то рекао одговарајући на изјаву америчког потпредседника Мајка Пенса, а који је дао подршку опозицији у Венецуели, пренела је агенција Ројтерс.

Пенс је Мадура назвао "диктатором који нема легитимитет да буде на власти".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво