Оставка Веса Мичела

Помоћник државног секретара САД за европске и евроазијске послове Вес Мичел подноси оставку након само 16 месеци на тој функцији, наводи АП.

Наводи се да је Стејт департмент саопштио да ће Мичел напустити положај средином фебруара.

Мичел је раније радио у невладином сектору, у Центру за анализу Европске политике и у Националном центру за анализу политике. 

Дипломирао је историју и политичке науке на универзитету у Тексасу а мастер диплому стекао је из области немачких и европских студија на Универзитету Џорџтаун.

Председник Доналд Трамп га је 19. јула 2017. године номиновао за место помоћника државног секретара САД за европске и евроазијске послове. На том месту је заменио Викторију Нуланд.

Средином марта прошле године боравио је у Београду и са српским званичницима разговарао о даљем напретку Србије ка чланству у ЕУ, наставку Бриселског дијалога и темама у вези са стабилношћу региона Западног Балкана.

АП оцењује да оставка главног америчког дипломате за Европу представља ударац напорима за стабилизовање пољуљаних веза администрације америчког председника Доналда Трампа с европским партнерима услед недоумица око његове посвећености трансатлантском савезништву.

"Вес је урадио изузетан посао као помоћник државног секретара. Ценио сам његове савете и мудрост за време док је водио наш тим задужен за Европу у овој администрацији", поручио је шеф Стејт департмента Мајк Помпео.

Наводи се да је Мичел Вашингтон посту, листу који је први известио о његовом одласку са функције, изјавио да одлази из породичних разлога, пре свега да би проводио више времена са двоје мале деце, а не због неслагања са политиком Трампове администрације.

Шта пише у Мичеловом писму?

Вес Мичел је, у писму у којем образлаже оставку, навео да је поносан на дипломатске напоре на одржању трансатлантског јединства око санкција против Русије, обезбеђивања пуштања на слободу америчког свештеника Ендрјуа Брансона из Турске и подршку САД за решавање спора између Грчке и Македоније око имена ове бивше југословенске републике.

У писму у које је Ројтерс имао увид, Мичел је навео да је помогао у изради европске стратегије Трампове администрације и реорганизацији Европског бироа Стејт департмента.

"Поносан сам оним што смо постигли на стварању и почетку примене Интегрисане стратегије за Европу са циљем подршке Стратегији националне безбедности и Стратегији националне одбране. Нагласак које ове стратегије стављају на потребу да спремимо нашу земљу и нације Запада за надметање која ће да траје са ривалим из великих сила, пођеднако је хитно неопходан колико и одавно застарео", написао је Мичел.

Он је навео да осећа да је испунио сопствене циљеве везане за функцију и да жели да проводи више времена са породицом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво