Светски проблеми у Давосу

У Давосу је почео Светски економски форум. У малом швајцарском граду су лидери из света политике и бизниса. Ипак ове године скуп ће проћи без неких од највећих имена, пошто решавају домаће проблеме.

У Давос долази свако ко се нешто пита на светској сцени. Шта учинити да се побољша свет у коме живимо – своје идеје изнеће преко три хиљаде учесника на око 350 сесија. На почетку, обраћање оснивача и његова очекивања од скупа.

"Не желимо да постанемо робови нових технологија, зато глобализацији мора циљ бити човек. Не заборавимо, мултилатерализам је помогао да се више стотина милиона људи извуче из сиромаштва, али више не можемо себи да приуштимо да остављамо људе друштвеним медијима. Морамо да задржимо свест о социјалној правди", каже оснивач Светског економског форума Клаус Шваб.

Први пут је копредседавајући овог скупа избеглица – напустио је Африку после 20 година проведених у једном кенијском кампу.

"Свима поручујем да одбаце своје неповерење и помогну избеглицама. Не знам чега се плашите. Ми нисмо животиње, ми нисмо криминалци. Ми смо људи", апелује Мухамед Хасан Мохамуд, избеглица из Кеније.

Међу првим говорницима ново лице у политици. Жаир Болсонаро стигао је са бројном делегацијом да представи "нови Бразил".

"Желимо да владамо и да будемо пример, да вратимо поверење које је свет имао у нас", поручио је председник Бразила.

Говориће се у Давосу и о грађанском рату у Сирији, о конфликтима у Либији, Авганистану и Африци, новим могућностима за договор са Северном Корејом. Амерички државни секретар обратио се учесницима видео-линком.

"Верујем да ће до краја фебруара бити нових, добрих показатеља у преговорима са Северном Корејом", каже амерички државни секретар Мајк Помпео.

У Давосу је и принц Вилијам – разговарао је са чувеним британским природњаком и редитељем, који је имао најзначајнији утицај на његово одрастање.

Дејвид Атенборо са 92 године најстарији је учесник форума. Уследиле су бројне конференције – о хуманитарној кризи и о климатским променама. Иако забринути за очувању планете већина учесника у Давос стиже приватним авионима. Ове недеље слетеће их 1.500.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи