Потписан нови Јелисејски уговор

Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон потписали су у Ахену нови уговор о пријатељству, на дан када су Шарл де Гол и Конрад Аденауер 1963. године ставили потписе на Јелисејски уговор, којим су вековни непријатељи постали европски партнери.

Након потписивања уговора, Меркел је рекла да популизам и национализам јачају у свим чланицама Европске уније и да међународна сарадња пролази кроз кризни период.

Она је истакла да се 74 године по завршетку Другог светског рата поново доводи у питање оно за шта смо сматрали да је решено.

Због тога је неопходна нова посвећеност нашој одговорности у оквиру Европске уније, одговорности Немачке и Француске, казала је Меркел, преноси АП.

Макрон је упозорио на "растући гнев" у европским друштвима, као и на притисак који долази споља.

Данас потписани уговор садржи одредбе о проширењу програма размене за грађане обе земље, продубљивање сарадње на плану европске, спољне и безбедносне политике и јачање економске интеграције, које подразумева и координисану еколошку и климатску политику, наводи Дојче веле.

С обзиром да је Немачка за Француску најважнији економски и трговински партнер, две привреде би сада требало да додатно интензивирају сарадњу, а Ахенски уговор би требало да створи заједнички немачко-француски економски простор и да се побрине за смањење бирократских препрека. 

Предвиђају се заједничке регулативе у привреди, у законима о стечајном поступку и фирмама, као и заједничке основе за процену пореза за правна лица.

Жеља за таквим уједначавањем није нова, јер су се још Никола Саркози и Меркел 2011. договорили да уједначе порези на фирме, али је остваривање те идеје морало да сачека због бројних препрека.

У новом Јелисејском уговору регулишу се и питања сарадње на плану одбране и у борби против тероризма, што су, такође, теме са дугом традицијом.

Од 1989. постоји заједничка немачко-француска бригада, али је она готово заборављена и у војној свакодневици нема готово никакав значај.

У одбрамбеној политици је увек било тешко постићи сагласност, јер је Француска склона војним интервенцијама у иностранству, док је Немачка на том пољу много уздржанија.

Сада би то требало да се промени. Немачка и Француска су се обавезале на међусобну подршку у случају оружаног напада на једну од те две земље, а први пут намеравају да донесу и заједничке одредбе о извозу оружја.

У новом уговору се најављује и могућност стварања такозване "дигиталне уније". Сада на тржишту доминирају гиганти као што су "Епл", "Гугл" или "Амазон", а Немачка и Француска би заједничким Центром за вештачку интелигенцију могле да покушају да финансијски директно или индиректно помогну сродним европским компанијама.

У прошлости је било таквих покушаја, али су они пропадали. Када је "Гугл" почетком века кренуо у глобални победнички поход, Герхард Шредер и Жак Ширак иницирали су постављање немачко-француског интернет претраживача. Био је то пројекат "Кверо", из којег се Немачка повукла већ годину дана касније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво