Тензије између Француске и Италије због опаске о мигрантима

Француско Министарство спољних послова позвало је у понедељак на разговор амбасадорку Италије у тој земљи због оштрих антифранцуских коментара високог италијанског званичника у вези са мигрантском кризом у Европи.

У тренутку када је италијанска влада у дефанзиви због недавних смртних случајева међу мигрантима на мору, потпредседник италијанске владе Луиђи ди Мајо покушао је да кривицу свали на Француску, наводи АП.

Ди Мајо је изјавио да Француска у Африци води политику у колонијалном стилу која "осиромашује" Африканце и тера их да крену ка Европи.

Француски дипломатски званичник рекао је да је италијанска амбасадорка Тереза Касталдо позвана на разговор због "непријатељских и неоснованих" коментара.

Исти званичник рекао је и да су ти коментари противни "француско-италијанском партнерству" и смислу "европске заједнице".

Ди Мајо је умањио значај насталих тензија с Француском, рекавши новинарима да не сматра да је то дипломатски случај.

Ипак, навео је да је "Француска, истина, једна од оних земаља чије акције у Африци доприносе одласку миграната са родног тла на опасна путовања".

Иначе, Ди Мајов популистички Покрет пет звездица подржава француски антивладин покрет "Жути прслуци" и више пута је критиковао француског председника Емануела Макрона, а две владе се често сукобљавају око питања миграција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво