Израел отворио нови аеродром поред мора, Јордан протестује

На само четири километара од израелско-јорданске границе отворен је нови аеродром "Рамон", први цивилни аеродром отворен после стицања независности Израела 1948. Суседни Јордан оштро протестује наводећи да аеродром нарушава међународне принципе суверенитета

Аеродром, чијем отварању је присуствовао и премијер Бенјамин Нетанјаху, предвиђен је да прими до два милиона путника годишње, преноси Џерузалем пост.

Аеродром вредности 500 милиона долара, отворен је на југу земље, 18 километара од Еилата, уз главни ауто-пут који води северно од одмаралишта на Црвеном мору и суседне јорданске луке Акаба.

Име је добио по астронауту Илану Рамону који је погинуо 2003. године, и његовом сину Асафу, који је погинуо 2009. године када се срушио његов борбени авион Ф-16.

Како се наводи, аеродром ће служити и као алтернатива за слетање великих авиона са аеродрома "Бен Гурион" Тел Авиву, у случају ваздушних напада.

Израелски министар саобраћаја и обавештајних служби Израел Кац рекао је приликом отварања да ће аеродром помоћи граду Еилату у коме се бележи све више туриста.

Наводи се и да се први домаћи летови са аеродрома очекују у фебруару, а касније у току године он ће бити отворен и за међународни саобраћај.

Аеродром има писту дугачку 3,6 километара и широку 45 метара, као и паркинг за 16 авиона, девет великих и широких авиона које користе европски нискобуџетни превозници, и четири турбопропелерска авиона која се користе на домаћим летовима.

Аеродром је удаљен 4,5 километара од јорданске границе, због чега је направљена "паметна ограда" висока 26 метара како би се заштитили долазни и одлазећи авиони од низа прекограничних претњи.

Због отварања аеродрома протестовао је Јордан наводећи да би нови аеродром могао да наруши ваздушни простор те земље, преноси Тајмс оф Израел.

"Јордан одбацује отварање аеродрома на тренутној локацији", рекао је директор јорданске регулаторне комисије цивилног ваздухопловства Хајтам Мисто.

Додао је да аеродром нарушава међународне стандарде који се односе на "поштовање суверенитета ваздушног простора и територије других земаља".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво