"План Б" Терезе Меј је заправо "план А"

Британска премијерка Тереза Меј обелоданила је свој "план Б" за Брегзит, умногоме налик на "план А", у покушају да у парламенту ипак издејствује усвајање одбаченог споразума о разлазу Велике Британије са ЕУ након што обезбеди промену става Уније о граници са Ирском.

Говорећи о томе шта планира да уради пошто је споразум о изласку Британије из ЕУ Британски парламент прошле недеље одбацио, Тереза Меј је рекла да има у виду забринутост посланика због осигуравајуће политике чија је сврха да гарантује да после Брегзита не буде царинске контроле дуж границе између Ирске, која је чланица ЕУ, и британске територије Северне Ирске, преноси АП.

Британска премијерка је у Доњем дому Парламента рекла да ће "ове недеље још разговарати с колегама како би размотрила како може да задовољи обавезе према становницима (британске покрајине) Северне Ирске и Републике Ирске на начин који може да задобије највећу могућу подршку у Доњем дому".

"А онда ћу закључке тих разговора пренети Европској унији", рекла је Мејова.

Европски блок, међутим, наглашава да неће поново преговарати о споразуму о повлачењу Британије из ЕУ.

Противници Мејове изражавају неверицу у погледу изгледа да она у тој намери успе, с обзиром на то да су британски посланици прошле недеље одлучно одбацили поменути споразум, а да лидери ЕУ упорно поручују да неће поново о њему преговарати, констатује АП.

Притом, Џереми Корбин, лидер опозиционе Лабуристичке партије, оптужује премијерку за "дубоко порицање" неуспеха свог споразума, а њене покушаје да га "васкрсне" упоредио је са филмом из 1993. "Дан мрмота" у којем је главни јунак осуђен да један исти дан проживљава стално изнова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се