Ердоган, Трамп и њихова "настојања" у Сирији

Председници САД и Турске, Доналд Трамп и Реџеп Тајип Ердоган, договорили су се да наставе рад на реализацији решења за североисточну Сирију које одговара безбедносним потребама обе земље, саопштила је Бела кућа, преноси "Ројтерс".

Реџеп Тајип Ердоган је у телефонском разговору упутио саучешће Доналду Трампу због смрти четири америчка држављана у Манбиџу у Сирији, страдала у нападу бомбаша-самоубице изведеном у среду, за који је одговорност преузела Исламска држава.

Ердоган је навео да је "напад у којем је четворо припадника америчког (војног) особља убијено прошле недеље у Манбиџу био чин провокације са циљем утицања на Трампову прошломесечну одлуку да повуче трупе САД из Сирије". 

Турски председник је председнику САД рекао да је Турска спремна да преузме обезбеђивање Манбиџа у Сирији без одлагања, саопштено је из кабинета председника Турске, преноси Ројтерс.

Такође се наводи да је Трамп нагласио "важност победе над терористичким елементима" у Сирији.

Ројтерс подсећа да се Манбиџ налази под контролом наоружаних формација повезаних са курдским Јединицама за заштиту народа (ЈПГ) које имају подршку САД. 

Наводи се да су ове формације прошлог месеца позвале сиријског председника Башара ел Асада у подручје око тог града како би предухитрили потенцијални турски напад.

Током телефонског разговора два председника су изразила заједнички интерес за ширење америчко-турске трговине, наводи се у саопштењу које је прочитала портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво