Ватрена стихија у Калифорнији

На хиљаде ватрогасаца у Калифорнији наставило је да се бори овог викенда против ватрене стихије која је прогутала више од 1.400 квадратних километара на северу те америчке државе, концентришући своје напоре у познатој туристичкој регији Биг Сур.

Више од 1.200 кућа и даље је угрожено ватром у тој стрмовитој шумској области на обали Пацифика, 200 километара јужно од Сан Франциска, рекао је представник ватрогасаца, преносе агенције.

Пожар, изазван муњама, избио је 21. јуна, а до јуче је био савладан на само три одсто захваћеног простора.

Пут уз обалу који спаја Сан Франциско са Лос Анђелесом био је затворен за саобраћај на тој деоници.

Готово десет дана након ретке суве олује у читавом северном делу Калифорније који је изазвао појаву огромног броја ватрених жаришта, у недељу је изгорело око 1.440 квадратних километара шуме и шипражја, саопштила је локална служба за борбу против пожара.

Исти извор наводи да око 18.600 ватрогасаца, војника и цивилних лица учествује у гашењу пожара уз помоћ 1.400 ватрогасних кола упућених из читавог западног дела САД и стотинак хеликоптера.

У ватреној стихији није било жртава, али је уништено 29 породичних кућа, једна продавница и још 21 грађевина.

Председник Џорџ Буш у суботу је прогласио ванредно стање у Калифорнији, након захтева који је упутио гувернер Арнолд Шварценегер.

Пожари су чести у Калифорнији у којој влада медитеранска и полупустињска клима, а поготово након суше која је погађа већ две године за редом.

У октобру 2007. године у јужном делу те америчке савезне државе ватра је прогутала око 2.100 квадратних километара.

Живот је изгубило осам особа и уништено је око 2.000 кућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво