Две године Трамповог мандата: Зида према Мексику мора бити

На данашњи дан пре две године Доналд Трамп је преузео дужност председника САД уз обећање да ће ставити "Америку на прво место", а у међувремену се променило штошта, на више начина, како у тој земљи тако и у свету.

Федерална влада САД тренутно је заглављена у најдужој блокади њеног рада до сада, док економија бележи сигуран раст упркос ескалирајућем трговинском рату са Кином. Са друге стране, експерти упозоравају да би се на видику могло указати - успоравање, наводи Си-Ен-Би-Си.

Истовремено, равнотежа власти у Конгресу први пут је подељена под Трамповом администрацијом, док истрага специјалног саветника Роберта Малера о утицају Русије наставља да врши притисак на Трампа и његове најближе сараднике.

На почетку треће године Трамповог председничког мандата, Бела кућа и Конгрес су у ћорсокаку због председниковог захтева за 5,7 милиона долара за финансирање изградње зида на граници с Мексиком, што је довело до делимичне блокаде рада владе.

Више од 800.000 запослених у федералној влади раде без плате или су на принудном одсуству, док се блокада одражава на кључне службе – од прехрамбених инспекција до безбедности путовања авионом.

Притом, што више време пролази без постизања договора, на помолу је све већа штета.

Финансирање зида – од мексичких пара до уштеда из трговинског споразума

Изградња зида на граници САД с Мексиком било је једно од главним обећања током Трампове председничке кампање, али се мењало његово објашњење кад је реч о потреби за финансирањем тог зида.

Наиме, Трамп је раније уверавао гласаче да ће Мексико платити изградњу зида, док сада тврди да ће ти трошкови бити финансирани из уштеде од трговинског споразума о којем се поново преговора, а који је познат као УСМЦА.

Ипак, такав исход је мало вероватан, јер тај трговински споразум још није ступио на снагу, а експерти не очекују да ће он донети значајније нове приходе, наводи америчка телевизијска мрежа.

Што се економије тиче, Трамп неретко присваја заслуге за економски раст САД, али неки од тога имају користи више него други, а постоје и знаци успоравања, напомиње се у анализи.

Незапосленост је достигла историјски ниске вредности – опала је са 4,7 одсто колико је износила јануара 2017. на 3,9 одсто прошлог децембра.

Спори раст плата и најгора година за тржиште

Плате, међутим, споро расту, док се берза и даље опоравља од недавне "распродаје" при чему је тржиште 2018. забележило најгору годину у деценији.

Федералне резерве су повећале каматне стопе седам пута током Трампове администрације, што је председник отворено осудио, написавши на Твитеру у децембру да је "Фед једини проблем у економији САД".

У међувремену, званичници Беле куће упозоравају да би продужена блокада владе могла да нашкоди привредном расту.

Двогодишњи Трампов председнички мандат обележио је и повратак демократа у Белу кућу. Наиме, Демократска партија је повратила контролу над Представничким домом на изборома на половини мандата 2018. године, први пут од 2011, док је Трампова Републиканска партија проширила своју већину у Сенату.

Подељени Конгрес – неприлика за Трампа

Подељени Конгрес се већ показао као тежак за Трампа јер су демократе у Представничком дому одбиле да пристану на његов захтев за финансирање пограничног зида, а Представнички дом планира и да истражи све – од утицаја Русије на председничке изборе 2016. до Трампових прихода од пореза.

Уз то, неки од нових прогресивних посланика већ су позвали на Трампов опозив, а избори на половини мандата донели су Конгресу и рекордан број жена и припадника мањина, у тренутку када је председник износио негативне опаске о обема групама, напомиње Си-Ен-Би-Си.

На крају, ту је и незаобилазна истрага специјалног саветника и истражитеља Роберта Малера о утицају Русија не изборе за председника САД 2016. године, која је још у току, али за коју неки очекују да ће ускоро бити завршена.

До сада, Малер је оптужио 33 особе и осудио три висока Трампова сарадника, међу којима адвоката Мајкла Коена, коме је у децембру изречена казна од три године затвора.

Трамп је више пута оштро критиковао Малерову истрагу као "лов на вештице" и упорно тврди да није било дослуха између његовог предизборног тима и руске владе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 20. јан 2019, 18:20) - Воронцов [нерегистровани]

Борба за власт

Поред свега осталог две године се води непрестална борба за власт. Две године противници Трампа настоје да му оспоре легитимитет мада за то немају никакав основ јер је он победио у 30 од 50 држава. Тако се стално воде расправе уместо да се баве стварним проблемима. И ове две године су показале што се и раније знало да и није толико важно ко је председник САД јер све једно њихова политика се значајно не мења тек можда негде за неку нијансу.