Руска флота прати кретање америчког разарача

Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије објавило је да руска Црноморска флота прати кретање америчког разарача "Доналд Кук" опремљеног навођеним ракетама, који је ушао у Црно море, преноси "Тaс".

"Снаге Црноморске флоте започеле су праћење америчког разарача 'Доналд Кук' опремљеног навођеним ракетама одмах након његовог уласка у Црно море", саопштио је овај центар.

Према наводима центра, амерички брод ће бити праћен електронским и техничким средствима.

Тас преноси да је америчка шеста флота претходно саопштила да је разарач "Доналд Кук" опремљен навођеним ракетама започео пролазак кроз мореуз Дарданеле на путу ка Црном мору како би "обавио операције поморске безбедности и повећао регионалну поморску стабилност, комбиновану спремност и поморски капацитет са нашим НАТО савезницима и партнерима у региону".

Руска агенција подсећа да је почетком овог месеца било навода о томе да је брод за искрцавање "Форт Мекхенри" прошао кроз Дарданеле ка Црном мору.

Према Конвенцији из Монтроа, разарач не може у Црном мору да остане дуже од 21 дана.

Тас преноси да ова конвенција регулише пролазак и пловидбу кроз мореузе Босфор и Дарданеле, а да амерички разарач ту не може да се задржи дуже од три недеље пошто припада земљи која не излази на Црно море.

Конвенција из Монтроа је, иначе, потписана 1936. године у том швајцарском граду, а једна од потписница овог међународног споразума уз Турску, Уједињено Краљевство, Француску, бивши Совјетски Савез и друге земље била је и тадашња Краљевина Југославија.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 20. јан 2019, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

razarac

rusi su oko americke obale vec odavno podmornice su tu i mogu da izazovu ogroman cunami kada pozele. sa svojim projektilima.opsni su i jedni i drugi.nego se tako sepure.

(недеља, 20. јан 2019, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Jacina

Ruske Podmornice su se vec od 60-tih Godina proslog veka vrtile oko kipa slobode.
Dana's ne moraju, zato sto imaju spijunske satellite koji sve vide.

(недеља, 20. јан 2019, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

e...

kad budu Ruske flote plovile 12 nautickih milja blizu Amerike e onda ce biti jednaka sila sa Amerikom , do tad su male bebe za Amere...

(субота, 19. јан 2019, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Razarac

Pratili ga ili nepratili,mislim da za rusku flotu ne predsravlja nikakvu pretnju . Upravo i da ih udje desetak.