Женски марш против Трампа широм САД

У стотинама америчких градова одржан је Марш жена, како би се обележила друга годишњица протеста организованих дан након инаугурације председника Доналда Трампа у јануару 2017. године, који су на улице привукли милионе учесника.

Марш жена, национална непрофитна организација која је настала из првобитног марша у Вашингтону, поново је била организатор овог догађаја уз стотине "сестара" које су шетале у осталим градовима САД, преноси Ројтерс.

Друга организација "March On" била је задужена за организацију истих таквих маршева у – Бостону, Хјустону, Балтимору и Денверу.

Лидери обе организације поручили су да ће овогодишњим маршом покушати да утичу на политику која се, између осталог, тиче повећања минималне зараде, приступа здравственој нези и права на гласање.

Они, како се наводи, желе да мобилишу жене да гласају на изборима 2020. године када се очекује да Трамп поново буде републикански кандидат за председника САД.

"Дефинитивно је велики, велики фокус на изборима 2020", рекла је Натали Санчез, једна од организатора марша у Бостону 2017.

Сара Спортман, једна од учесница из Конектиката наводи да је у Вашингтон на протест дошла да би се успротивила Трамповом начину рада и да би марширала за заштиту животне средине и имиграциона права.

"Једноставно ми се не свиђа у ком смеру иде наша држава и мислим да можемо много боље", истакла је Спортманова.

Активисти тврде да су маршеви такође шанса да се прославе добици остварени у 2018. години када је у амерички Конгрес ушао највећи број жена икада.

У неким градовима попут Њујорка и Вашингтона организовано је више од једног марша и демонстрација због критика упућених неким лидеркама које су оптужене да су износиле расистичка или антисемитска гледишта, наводи агенција.

Организатори су више пута одбацили све оптужбе за недолично понашање и нетолеранцију и поручили да Марш осуђује сваку врсту предрасуда и говора мржње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво