Трамп најавио "важну објаву" у вези са блокадом владе САД

У време кад се наставља неслагање Беле куће и демократа око плана Доналда Трампа да се на граници са Мексиком подигне зид, амерички председник је најавио "важну објаву" у вези са блокадом рада федералне владе. Ненси Пелоси: Трампов најављени предлог "неприхватљив".

С друге стране, наводи АП, демократе намеравају да предложе скоро 1,1 милијарду долара за трошкове повезане са безбедношћу границе, у оквиру пакета да би се окончала делимична блокада америчке федералне владе.

То су прве назнаке могућих корака да се превазиђе то "затварање владе", након 29 дана политичке инерције и размене тешких речи, оцењује Њујорк тајмс.

У Белој кући нису желели да изнесу детаље Трамповог обраћања али, како наводи АП, не очекује се да ће он прогласити ванредну ситуацију, чиме је раније претио, како би заобишао Представнички дом Конгреса, који је од новембарских избора под конторолом демократа.

Председница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси оценила је као "неприхватљив" предлог који Трамп намерава да изнесе о пружању привремене заштите неким имигрантима без докумената у замену за изградњу зида на југозападној граници с Мексиком.

Трампов план "не представља добронамеран покушај да врати извесност у људске животе" и вероватно неће проћи ни у Представничком дому ни у Сенату, саопштила је Пелоси, иначе представница Демократске странке, преноси Ројтерс. 

Што се тиче предлога демократа, око половине планираног новца, 524 милиона, отишло би на поправљање инфраструктуре границних прелаза, а 563 милиона за финансирање додатних 75 имиграционих службеника који одлучују о захтевима за азил, наводи АП.

Како, међутим, истичу да ни долар од тих пара није предвиђен за изградњу зида према Мексику.

Трампово одбијање да потпише буџет у коме нема 5,7 милијарде долара неопходних за почетак изградње зида на граници, довело је до делимичне блокаде федералне владе САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво