У Француској протестовало 84.000 "жутих прслука"

Око 84.000 припадника покрета под називом "Жути прслуци" протестовало је у Француској, а исто толики број демонстраната изашао је на улице француских градова и пре недељу дана, саопштило је француско Министарство унутрашњих послова.

У Паризу је протестовало 7.000 људи, док је прошле суботе број демонстраната био процењен на 8.000, наводи се у саопштењу, преносе француски медији.

"Жути прслуци" прошетали су и данас, десету суботу заредом, француском престоницом, у знак протеста против владе француског председника Емануела Макрона.

Демонстранти су се најпре окупили испред зграде француског парламента и шетали кроз град левом обалом Сене, пренео је раније Ројтерс.

Агенција је навела да је протестна шетња протекла мирно, али да су многе продавнице и други објекти били затворени из превентивних разлога.

Неименовани извор из полиције rekao je раније данас да је у Паризу било око 5.000 демонстраната од којих су неки били окупљени у близини Авеније Јелисејска поља, док су слични протести били организовани и у већим градовима широм Француске.

Неки демонстранти су током шетње узвикивали слоган "Макроне, поднеси оставку", а неки су носили предмете у облику ковчега указујући на смрт десет особа које су до сада погинуле током протеста, углавном услед несрећа због блокада на путевима.

Британска агенција подсећа да су протести почели из незадовољства због повећања такси на гориво, које су касније смањене, али да су протести у међувремену попримили облик изражавања масовног незадовољства према Макрону због многих других питања.

Протести у децембру прерасли су у хаос и насиље какво деценијама није виђено у Паризу, али је од почетка 2019. ниво нереда знатно смањен.

Француски председник је покренуо низ дебата на националном нивоу како би одговорио на незадовољство грађана и повратио подршку међу њима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво