Хуманитарна катастрофа у Јемену, сваких десет минута умре једно дете

Слика ужаса из Јемена обилазе свет! Рат бесни, а милиони људи умиру од глади и болести. Око 14 милиона људи је на ивици глади, за 22 милиона је неопходна хуманитарна помоћ. Највише страдају најмлађи. Више од 85.000 деце млађе од пет година умрло је од неухрањености током три године рата. У Јемену, према подацима Уницефа, сваких десет минута умре једно дете.

У болници Ел Шаба, кажу, најбољој Дечјој болница у Сани, главном граду Јемена у сваком кревету лежи по четворо деце. Сви који доведу своју децу су уплашени и нестрпљиви.

"Овде чекам већ сат времена", наводи отац малог пацијента.

На одељењу интензивне неге су деца која болују од – неухрањености, менингитиса, колере, туберкулозе и упале плућа. То су у земљи захваћеној ратом, који траје од 2015. године, смртононсне болести јер лекова нема. Нема ни хране.

"Овде добијају оно што имамо. Млеко и мало хране. Свако дете које овде дође, је у најмању руку имало срећу. И има шансе да преживи", наводи Валид Бин Хамам, дечји лекар.

Тринаестогодишња девојчица која је избегла са родитељима из ратом захваћеног града Ходеиде,  болује од туберкулозе и има само 16 килограма. Наводи да нема новца, ни лекова и истиче да је боле стопала.

Пацијената има доста али и хуманих родитеља који желе да преглед свог детета код лекара уступе тежем пацијенту.

"Идите код оне жене. Њено дете је лошије него моје. Има хепатитис и инфекцију", наводи отац једног од пацијента.

У Јемену су уништени инфраструктура, водоводна мрежа и канализација а због ситуације у здравству, Уједињене нације су ситуацију у тој заливској земљи прогласиле једном од најгорих хуманитарних катастрофа модерног времена.

Јемен је тренутно име за катарстрофу, рат, сиромаштво, глад и болести. Највећу цену плаћају деца. Од осморо чак њих седам иде гладно на спавање, док је 400.000 деце животно угрожено. Они могу да умру сваког секунда. И умиру.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво