Експлозија нафтовода у Мексику, најмање 66 жртава

Најмање 66 особа је погинуло, а 76 је повређено у експлозији нафтовода код Мексико ситија. Убрзо након те несреће, експлодирао је још један нафтовод у Мексику, али није било извештаја о евентуалним жртвама.

Власти су саопштиле да се несрећа северно од Мексико ситија догодила када су лопови покушали да украду гориво и притом пробили цев, наводи Ројтерс. Тада се запалило гориво које је цурило из исечене цеви за бензин, која локалну рафинерију повезује са складиштима.

Ватра, праћена експлозијом бензина, захватила је широко подручје и на лицу места усмртила више десетина људи. Бројне жртве су подлегле повредама током ноћи. "Седела сам у кући и гледала телевизију кад је експлодирало као бомба. Одмах сам знала шта је па сам истрчала да помогнем", истиче очевидац несреће.

Неки од оних који су се извукли, објашњавају да су знали за опасност. "Кад овако крадемо гориво знамо да је опасно, па морамо да будемо спремни да побегнемо", каже један од преживелих.

Гувернер мексичке државе Идалго, Омар Фајад је потврдио да је погинуло 66 људи, а да је повређених 76. Упозорио је да би број жртава могао да буде већи, преноси РТ.

На месту несреће налазе се десетине спаљених људских тела, спаљена одећа и обућа, кантице које су људи користили да пресипају гориво и стручњаци за форензику који врше истраживање, а читаву област обезбеђују припадници војске.

На друштвеним мрежама појавио се видео-снимак који приказује групу људи која се окупила око дела цеви који је пукао, из којег гориво избија у ваздух, док га окупљени скупљају у кантице.

То се све догађало током дана, у присуству оружаних снага, што је многе навело да питају зашто власти нису реаговале, наводи британска агенција.

Влада је саопштила да су војници стигли на лице места након што је нафтна компанија "Пемекс" установила да је дошло до илегалног истакања горива, али да нису могли да обезбеде то подручје на време.

"У једном тренутку је било превише људи тамо и војска се повукла да не би дошло до проблема. Баш у тренутку када су се повлачили, догодила се експлозија", рекао је министар за јавну безбедност Алфонсо Дуразо.

Сва локална насеља су знала да лопови понекад дођу и секирама направе рупу на цеви за бензин, па многи долазе са спремним канистерима да наточе бензин без обзира на опасан млаз горива висок неколико метара.

Из рафинерије кажу да је ово већ трећи пут у протеклих шест месеци да им овако краду гориво, као и да су дуж нафтовода поставили упозорења на опасност од пожара, али се на њих нико не обазире.

Председник најављује искорењивање крађе горива

Влада најављује појачане мере против те уобичајене праксе у забаченијим деловима земље.

"Појачаћемо борбу против овакве крађе горива све док је не искоренимо. Ти људи морају да схвате да се гориво купује, али сад је најважније да помогнемо повређенима у овој несрећи", рекао је Андрес Мануел Лопез Обрадор, председник Мексика.

Неколико минута након несреће, експлодирао је још један нафтовод, у близини Сан Хуан дел Рија. Није било извештаја о евентуалним жртвама у овој експлозији.

Екплозија код Мексико ситија је, како наводи Ројтерс, једна од најгорих на нафтоводима у Мексику у скоријој историји.

Крађа горива у тој земљи је прошле године оштетила државни буџет за око три милијарде долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи