Страни медији о Путиновој посети Србији

Посета Владимира Путина Србији ударна је вест и за медије у региону и свету. Многобројни сајтови и станице уживо су пратили дешавања у Београду. Руске телевизије вести почињу извештајима из Београда.

За британски Фајненшел тајмс посета Владимира Путина Србији је један од четири кључна догађаја у свету ове недеље – на листи су још гласање о Брегзиту и Ципрасовој влади и резултати америчких банака. Лист подсећа да је последњих година председник Србије морао да балансира између Русије, са којом дели културне и верске везе, и Евопске уније.

Британски Гардијан наводи да је Путин посетом указао председнику Србије највећу државничку почаст и да тако јача настојања Москве да задржи утицај на Балкану.

Би-Би-Си је јавио да руски председник предводи моћну делегацију са циљем да зацементира сарадњу са Србијом. То је за британски сервис опомена Бриселу да не треба олако да узима лојаност Србије.

С друге стране, Владимир Путин несумњиво ужива због нелагодности западних дипломата док посматрају како водећи кандидат за чланство у Унији простире црвени тепих, закључује Би-Би-Си.

Агенција Ројтерс оцењује да је посета подршка Александру Вучићу и његовој промосковској политици. И та агенција и америчка АП подсећају да се Београд није придружио западним санкцијама против Русије због Украјине и да не жели у НАТО.

Асошијетед прес извештава да су Путинов авион пратили "мигови" које је Русија недавно донирала Србији. Блумберг јавља – Путин је дочекан као херој док Србија покушава да добије додатну снагу у решавању косовског питања.

Француски лист Експрес објавио је да је руски председник у Србији дочекан као суперзвезда. Поред историјске привржености према великом православном словенском брату, одушевљење Србије према Русији последица је подршке Москве кад је реч о Косову, закључује Експрес.

Амерички Еј-Би-Си њуз у најави доласка руског председника наводи да Путин оптужује Вашингтон да дестабилизује Балкан НАТО експанзионистичком политиком, док Србија спрема херојски дочек за руског председника.

Руска Газета је посету пренела под насловом – Састанак са "великим братом": Путин у Србији.

Московски дневник Комерсант оцењује да посета Путина Београду има политички значај и треба да одговори на питање да ли је Србија спремна да буде кључни савезник Русије у региону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво